Alte știri

Poliția recomandă: Alege viața! Nu lăsa alcoolul să preia controlul!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Informarea și conștientizarea comunității cu privire la consecințele negative ale consumului abuziv de alcool, precum și sensibilizarea opiniei publice privind implicarea proactivă în cultivarea și dezvoltarea nivelului culturii consumului de băuturi alcoolice, reprezintă un obiectiv al acțiunilor de prevenire desfășurate de angajații Poliției Naționale, activități adresate atât adulților cât și tinerilor.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

În acest sens, amintim că, consumul abuziv de alcool are consecințe negative asupra persoanei, dar mai cu seamă a celor din jur: generează diferite situații de conflict, crește violența, agresivitatea, etc. O persoană care a consumat alcool poate deveni impulsivă și se poate implica ușor în altercații verbale și fizice cu urmări grave (loviri, vătămări corporale etc.).

De la începutul anului curent, polițiștii au întocmit 5 438 pentru consumul de băuturi alcoolice în locurile publice și apariția în stare de ebrietate, 164 pentru comercializarea băuturilor alcoolice în locurile interzise de lege, 68 pentru aducerea minorului la starea de ebrietate produsă de alcool, 31 pentru comercializarea băuturilor alcoolice minorilor.

De asemenea alcoolul diminuează posibilitatea de evaluare adecvată a pericolelor ce poate determina creșterea riscului de victimizare în special prin violențe fizice, accidente rutiere, iar în cazul persoanelor de sex feminin și prin agresiuni de natură sexuală. Ca rezultat, se distrug familii, destine, unii devin victime, iar alții și infractori.

În primele șapte luni ale anului, au fost întocmite 14 000 de procese-verbale cu privire la huliganism nu prea grav, 5470 pentru tulburarea liniștii, 2 791 pentru vătămarea integrității corporale, și 1035 pentru violența în familie.

În scopul prevenirii și evitării victimizării, ca urmare a consumului abuziv de băuturi alcoolice, Inspectoratul General al Poliției recomandă :

– nu încurajaţi sub nici o formă consumul abuziv de băuturi alcoolice! Beţia este principala cauză care favorizează majoritatea infracţiunilor cu violenţă, uneori cu, consecinţe fatale;

– ocoliţi grupurile de persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau cele care manifestă un comportament agresiv;

– consumul de băuturi alcoolice pe stradă constituie contravenţie;

– dacă soţul/soţia sau alt membru al familiei este iritat, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice sau are tendinţe de agresivitate, feriţi din calea acestuia orice obiecte ascuţite;

– nu urcaţi la volan în stare de ebrietate alcoolică pentru a nu pune în pericol propria viaţă şi a celor din jur, iar cazul când o persoană, intenţionează sa se urce în stare de ebrietate la volan, nu ezitaţi să atenţionaţi asupra riscurilor la care se expune și să limitaţi accesul către mijlocul de transport.

Adoptaţi un comportament paşnic şi civilizat, iar în cazul în care nu puteţi soluţiona amiabil un conflict sau a-ți devenit martorul unei infracţiuni sau contravenţie, sunaţi la Poliţie la numărul scurt 112!

loading...

Comments are closed.