Politicieni și comentatori, despre cererea Gazprom către Moldovagaz

Comentând mesajul Gazprom, transmis către Moldovagaz, în care se spune că va sista livrarea de gaze către Republica Moldova dacă nu va fi achitată datoria curentă în 48 de ore, fostul deputat al Platformei DA, Vasile Năstase, spune că „cineva ar trebui să stea la răcoare pentru semnătura pusă pe acest act înjositor”.

„Raportul Kroll e floare la ureche pe lângă ce trăsnăi a semnat guvernarea incompetentă. Cerem publicarea integrală a contractului buclucaș!”, a scris Vasile Năstase pe pagina sa de pe Facebook, citat de IPN.

La același subiect, fostul prim-ministru Ion Chicu a postat o fotocopie a unui document semnat de reprezentanții Republicii Moldova și ai Gazpromului. „În cazul când apar întrebări, de ce iar nu avem gaz… Spânu (vicepremierul Andrei Spînu, n.r.) la Moscova și-a luat angajamentul, prin acest p. 8 al Protocolului semnat, că va asigura adoptarea deciziei Comisiei Situații Excepționale de a aloca bani suplimentari pentru achitarea gazului. Deoarece era clar că, la această etapă, Moldovagaz se va confrunta cu un decalaj de casă, o insuficiență de lichidități cauzată de diferența dintre prețul nou al gazului și cel de 148 dolari inclus în tarif”, menționează Ion Chicu.

Fostul prim-ministru spune că vicepremierul Andrei Spînu și-a asumat acest angajament deoarece, tot el și tot acolo, a agreat o clauză nouă a contractului cu Gazprom, care prevede sistarea livrărilor de gaz dacă plățile curente nu sunt efectuate. „Deci, știa cu siguranță încotro merg lucrurile. Starea de urgență a expirat sâmbătă, iar CES deja nu mai poate lua așa decizie fără o lege specială adoptată în Parlament. Trezoreria nu poate transfera acum acești bani fără acoperire legală, deși până sâmbăta trecută putea s-o facă”, a explicat fostul demnitar. Ion Chicu și-a arătat dezamăgirea în legătură cu faptul că, în situația care s-a creat, președintele Maia Sandu nu se află în țară pentru a contribui la rezolvarea problemei, ci este plecată într-o vizită de lucru peste hotare (în România, n.r.).

Situația a fost comentară și de expertul în energetică Valeriu Pașa. „Moldovagaz are de achitat de urgență către Gazprom și cere banii de la Guvern că „pe urmă îi întoarcem”. Dar de ce Moldovagaz nu merge la bancă să ia credit pe care „pe urmă îi întoarce”? A, că nu îi crede banca, pentru că au la balanță mai multe datorii ca active, păi dar iese că se cere Guvernul să fie „duraciok”? Tare ciudată toată povestea asta. Plus – ieșirea Gazprom drept în presa de buzunar (Россия 24) nu este decât o acțiune deliberată de presiune. În orice caz – se cer explicații clare a acestei situații”, a scris Valeriu Pașa.

Total
0
Shares
Total
0
Share