Politicienii intenționează să cheltuie Fondul de rezervă al Guvernului pentru organizarea alegerilor anticipate, informează Telegraph.md, cu referire la opiniile reprezentanților PAS, PPDA, PDM și PSRM, expuse în timpul emisiunii Politica cu Natalia Morari din 04 februarie curent.
Potrivit lui Sergiu Litvinenco, deputat PAS, unica sursă de finanțare a alegerilor parlamentare anticipate este Fondul de rezervă al Guvernului, menționând că ”democrația costă”. Poziția lui Litvinenco a fost susținută tacit și de către ceilalți deputați prezenți la emisiune.
Despre finanțarea alegerilor anticipate a vorbit și premierul interimar Aureliu Ciocoi, în cadrul emisiunii Puterea a Patra cu Gheorghe Gonța. Oficialul a confirmat intenția de a se cheltui 114 milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, ținându-se cont de faptul că Legea bugetului de stat nu poate fi modificată până la 1 iulie, precum nici în perioada când țara este condusă de un Executiv interimar.
Solicitat de redacția Telegraph.md, Maxim Lebedinschi, secretarul Comisiei Electorale Centrale, a explicat că instituția pe care o reprezintă va fi în imposibilitatea organizării scrutinului parlamentar în lipsă de mijloace financiare de la buget.
”CEC dacă nu va primi bani, nu va putea desfășura alegeri. Procesul electoral implică cheltuieli, inclusiv pentru achitarea muncii, chirii, etc.”, a explicat Lebedinschi.
Pe de altă parte, Curtea Constituțională a apreciat, prin hotărârea nr.24 din 27 iulie 2017, că doar Parlamentul este cel competent de a aloca mijloace financiare de la bugetul de stat pentru organizarea scrutinelor electorale, iar CEC poate organiza alegeri doar după alocarea mijloacelor respective.
”Curtea menționează că desfășurarea unui referendum (scrutin electoral – n.r.) necesită mijloace financiare. Prin urmare, doar Parlamentul este cel competent de a aloca mijloace financiare de la bugetul de stat cu acceptul Guvernului. De aceea, autoritățile competente în materie electorală urmează să acționeze în vederea organizării unui referendum abia după adoptarea de către Parlament a unei hotărâri în acest sens”, a transmis Curtea în 2017.
Menționăm că Executivul s-a abținut să finanțeze din Fondul de rezervă alegerile parlamentare anticipate din Circumscripția Hâncești, organizate în primăvara anului 2020. Astfel, Ministerul Finanțelor i-a recomandat CEC-lui să cheltuie din bugetul pentru alegerile prezidențiale, iar suma cheltuită va fi acoperită la următoarea rectificare bugetară.
Potrivit legislației în vigoare, Fondul de rezervă al Guvernului este destinat pentru finanțarea cheltuielilor bugetare care întrunesc concomitent următoarele criterii de eligibilitate: a) comportă caracter de urgență; b) survin pe parcursul anului şi nu au putut fi cunoscute pentru a fi prevăzute în bugetul aprobat; c) nu există rezerve în bugetele aprobate pentru autoritățile publice.
Fondul de rezervă pentru anul 2021 este în mărime de doar 161 milioane de lei, iar pentru organizarea alegerilor anticipate au fost estimate cheltuieli de tocmai 114-120 milioane de lei. În acest caz, Guvernul va rămâne cu o rezervă în sumă de numai 50 milioane de lei, pentru acoperirea tuturor necesităților care vor apărea în 2021.