Polițiștii de frontieră au efectuat o vizită de studiu la INTERPOL

Reprezentanți ai Poliției de Frontieră au efectuat o vizită de studiu la Secretariatul General de la Lyon, INTERPOL, cu scopul de a discuta cele mai bune practici privind interacțiunile dintre INTERPOL și Unitățile de Informații despre Pasageri (UIP), și de a colecta informații relevante pentru a îmbunătăți operaționalizarea Unității de Informații despre Pasageri din Moldova.

Vizita a fost organizată de către OIM Moldova, în colaborare cu UNOCT și UNODC.

Această inițiativă vine în sprijinul autorităților moldovene care fac parte din grupul de lucru interinstituțional pentru consolidarea capacităților privind procesarea datelor de tip API/PNR (Informații Avansate despre Pasageri/Registrul cu Numele Pasagerilor), implementată în cadrul proiectului “Sprijinirea Guvernului Republicii Moldova pentru a îmbunătăți securitatea frontierelor și a facilita mobilitatea transfrontalieră umană și ordonată”, finanțat de Fondul de Dezvoltare al OIM. Scopul acestui proiect este de a susține crearea unei Unități Naționale despre Pasageri.

De menționat că, Unitatea are ca principal obiectiv îmbunătățirea securității naționale și internaționale prin detectarea preventivă și combaterea terorismului, a criminalității organizate și a altor amenințări grave la adresa securității. Acest lucru va fi realizat prin implementarea unui sistem avansat de analiză și prelucrare a datelor din PNR și API, care utilizează tehnologii de vârf pentru identificarea eficientă a riscurilor de securitate, în același timp respectând drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului. Unitatea va promova colaborarea strânsă între autoritățile naționale și partenerii internaționali pentru a asigura un schimb rapid și precis de informații, îmbunătățind astfel capacitatea de a anticipa activitățile ilegale înainte ca acestea să reprezinte o amenințare imediată.

Total
0
Shares
Total
0
Share