Angajații Inspectoratului General al Poliției în comun cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat, în weekend, la nivel național, activități comune de monitorizare a respectării măsurilor de sănătate publică privind prevenirea răspândirii infecției COVID-19.
Scopul activităților comune îl constituie asigurarea executării restricțiilor impuse prin Hotărârile Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, privind respectarea măsurilor de sănătate publică de către administrațiile localurilor, indiferent de tipul de proprietate, care au ca domeniu de activitate prestarea serviciilor de agrement și desfășurarea evenimentelor festive pe teritoriul țării.
Au fost monitorizate 906 unități de alimentație publică care prestează servicii festive (restaurante, săli de nunți, cafenele, etc.), constatându-se că în 83 dintre acestea se desfășurau activități festive cu caracter unic.
În pofida recomandărilor date anterior de oamenii legii, totuși au fost depistate 35 de încălcări ce țin de:
– nu se efectua termometria și monitorizarea stării de sănătate a tuturor persoanelor implicate în organizarea și deservirea evenimentului;
– lipsa listelor de evidență epidemiologică a participanților la eveniment;
-administrația instituției de alimentație publică a admis la eveniment participarea invitaților care nu erau incluși în lista de evidență epidemiologică;
– depăşirea numărului de 6 persoane la o masă;
– nerespectarea distanţei de 1,5 metri între persoane și 2 metri între mese;
– desfăşurarea jocurilor distractive şi dansuri în cadrul evenimentului, etc.