Social

Polițiștii vor patrula în parcurile din Capitală pe biciclete cu semnal sonor special care va imita sirena

Pinterest LinkedIn Tumblr

Poliția a tot anunțat că, în curând, vom revedea polițiștii de patrulare pe biciclete. Încă de săptămâna trecută, aceștia au început să fie instruiți de specialiști americani pentru a fi pregătiți să mențină ordinea publică cât mai eficient.

Marina Iordachi, șefa primului pluton de polițiști-bicicliști al Inspectoratului Național de Patrulare a povestit despre etapa la care se află acest proiect, transmite realitatea.md.

„Acum, frecventăm un curs, organizat sub egida Ambasadei SUA, care va dura circa două săptămâni. Acesta constă într-o instruire mai amplă pentru a putea răspunde prompt la solicitarile cetățenilor. Suntem instruiți la diferite nivele. De exemplu, cum să utilizăm gazul lacrimogen pe care, de altfel, l-am aplicat și asupra noastră, învățăm diverse tactici de apărare, instrucțiuni privind aplicarea armei de pe bicicletă, acordarea primului ajutor medical, controlul mulțimii cu ajutorul bicicletei”, a povestit Marina Iordachi.

Serviciul de patrulare pe biciclete a fost lansat anul trecut, atunci când 20 de polițiști au primit echipamentul necesar, devenind totodată și promotori ai unei vieți active. Întrebată cum e să fii șefa plutonului de polițiști-bicicliști, tânăra ne-a răspuns că îi place foarte mult funcția pe care o deține și că preferă să i se adreseze „colegă”.

„Este foarte fain să fiu șefa acestui pluton, care necesită multă acțiune, adrenalină – ceea ce eu la moment încă am. Să fii șef, cu siguranță, nu e așa de ușor, deoarece un șef permanent conduce prin puterea exemplului. Trebuie sa fie responsabil, punctual, să aibă încredere în subalterni. Funcția mea presupune ca eu să cunosc situația fiecărui angajat, pentru că dacă s-a întâmplat ceva, să-l ajut să soluționeze orice problemă. Planific participarea la diferite întruniri cu superiorii, concediile, le aduc la cunoștință unde trebuie să se deplaseze și care este programul de muncă. Sunt foarte multe responsabilități…”, a dezvăluit ofițerul.

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari a susținut proiectul spunând că este pentru ca femeile să activeze în poliție, mai ales în patrularea pe biciclete.

politisti pe biciclete, alexandru pinzari, proiecte politia nationala, inspectoratul de politie,„Am vorbit despre un proiect la care eu țin foarte mult: este vorba despre un număr total de 20 de biciclete cu ajutorul cărora polițiștii vor patrula în parcurile din Capitală. Sperăm foarte mult ca această idee să aducă rezultatele pe care le așteptăm și anume: apropierea Poliției de oameni și generarea sentimentului că sunt în siguranță. Vom schimba și armele plutonului de bicicliști, vreau să renunțăm la Makarov și să-l înlocuim cu alte modele… mi-aș dori să fie Glockuri, dar urmează să desfășurăm licitația și să vedem ofertele. Bicicletele vor avea luminițe speciale și chiar un semnal sonor care va imita sirena. Plutonul de bicicliști va fi instruit de un instructor din SUA care are practică de ani de zile în acest sens și cunoaște toate tehnicile și tacticile speciale”, a declarat Alexandru Pînzari într-un interviu pentru Deschide.md.

Șeful IGP a anunțat că acest serviciu este unul destul de important și rămâne a fi modelul de patrulare care va oferi cetățenilor siguranță în locurile publice din oraș.

loading...

Comments are closed.