POLITOLOG: Dar cine critică? 13 diferențe dintre guvernele Sandu și Chicu

Despre realizările Guvernelor Sandu și Chicu

În contextul criticilor acerbe aduse Guvernului condus de I. Chicu din partea clanurilor oligarhice, apare întrebarea: dar cine critică? Ce au realizat ei înșiși? Ce oferă și la ce vor să se întoarcă?

Top 13 diferențe între Guvernele Sandu și Chicu

  1. Maia Sandu a lăsat 11 mii de bugetari fără salarii. Ion Chicu a achitat datoriile.
  2. Sandu a reeșalonat 100 milioane lei din datoria companiei Avia Invest, ceea ce a permis companiei să păstreze aeroportul. Chicu a reziliat contractul de concesiune.
  3. Sandu a majorat TVA pentru HORECA (hoteluri, restaurante, cafenele) de la 12 la 20%. Chicu a redus TVA la 15%!
  4. În iunie-iulie 2019, Sandu nici măcar nu s-a întîlnit cu agricultorii, ale căror recolte sufereau de grindină. Ajutor – 0. Chicu a alocat 300 de milioane de lei! În total, ajutorul acordat agricultorilor în 2019 a ajuns la 900 de milioane de lei, în 2020 – aproximativ 1,6 miliarde de lei!
  5. Sandu a refuzat să majoreze indemnizațiile pentru combatanți și persoanele care au luptat în Afganistan. Ea a spus că nu sunt bani. Chicu a mărit indemnizația de la 100 la 300 de lei pe lună.
  6. Sandu a menținut prețurile ridicate pentru serviciile medicale, care au fost majorate la sugestia Ruxandei Glavan. Însă în perioada lui Chicu, hemodializa a scăzut cu 400 de lei, hemodifiltrarea – cu 450 de lei, examenul citologic – cu 63 de lei, adică de două ori;
  7. Cît a fost Sandu la guvernare, bugetul pentru reparația drumurilor a fost de 2727 milioane, iar la Chicu – peste 6 miliarde de lei! Banii au fost alocați pentru repararea a 900 km de drumuri rurale și 90 km de drumuri naționale.
  8. În timpul Maiei Sandu, nu s-a vorbit despre majorarea salariilor medicilor și ale personalului din spitale. În perioada lui Chicu, salariile lor vor crește cu 30% din septembrie, cu 30% din ianuarie și cu 40% din iulie 2021!
  9. Sandu nici nu a bîlbîit nimic cu privire la plata ulterioară a 700 de lei pentru pensionari. Guvernul Chicu, la inițiativa președintelui, le-a plătit în februarie și le va plăti și în octombrie. O altă inițiativă a lui Igor Dodon a fost implementată- privind achitarea indemnizației în termen de cinci ani în cazul decesului unuia dintre soți care s-au pensionat !!! Cine a mai făcut asta?!
  10. Sandu nici măcar nu s-a bîlbîit în legătură cu programele sociale. Politicile sale erau monetariste și liberale, avînd drept scop austeritatea în detrimentul cetățenilor, desigur. I. Chicu a sporit asistența în timpul iernii: 300 de mii de familii cu venituri mici vor primi nu 350, ci 500 de lei fiecare. În 2020, salariile au fost majorate cu o medie de 10% pentru toți angajații de stat, pentru unii – cu 18% sau mai mult (pentru muncitorii din grădiniță etc.). Poate datorită acestui fapt, numărul cetățenilor care au murit în cinci luni din 2020 (inclusiv din cauza COVID-19) este cu 15% mai mic decît în ​​aceeași perioadă din 2019.
  11. Sandu nici nu a vorbit despre proiecte naționale, drumuri, căi ferate. Chicu va finaliza gazoductul Iași-Ungheni în august, iar în septembrie – Arena-Chișinău. Pentru calea ferată au fost achiziționate 12 locomotive, dintre care 6 au fost deja livrate, a fost lansată construcția unui drum de ocolire în jurul Chișinăului! 896 de primării vor primi 1.125.000 milioane de lei pentru drumuri, adică o medie de 1 milion pentru primărie. Chișinău va primi 123 834 milioane de lei pentru reparația drumurilor în 19 suburbii. Reparațiile drumurilor au început în peste 1000 de localități. Această scară de lucru nu a fost văzută niciodată în istoria țării. Toate drumurile și cea mai mare parte a infrastructurii pot fi renovate timp de 2-3 ani. Și acesta este un impuls pentru investiții străine, locuri de muncă, creșterea PIB-ului.
  12. Sandu nu a făcut nimic odată cu majorarea prețurilor la energie electrică. Chicu a reacționat de fiecare data. Reamintim că, pe 21 august 2019, ANRE a decis să majoreze cu 16,7% prețurile la energia electrică furnizată de FEE Nord. La 31 iulie 2020, ANRE a aprobat o reducere a tarifelor la electricitate. Da, scăderea în regiunile nordice este nesemnificativă, inclusiv datorită datoriilor financiare ale acestui furnizor. Dar totuși există. Tarifele de energie electrică ale Premier Energy pentru rețelele de joasă tensiune vor scădea cu 11,1% (pînă la 1,68 lei per kW), de tensiune medie – cu 13,8% (pînă la 1,32 lei per kW) și de tensiune înaltă – cu 14 , 9% (pînă la 1,17 lei per kW). Tarifele la electricitate furnizate de FEE Nord pentru rețelele de joasă tensiune vor scădea cu 3,8% (la 2,14 lei per kW), iar pentru tensiune medie – cu 3,9% (pînă la 1,57 lei per kW).
  13. Pentru 2019, Rusia a alocat 15 mii de autorizații companiilor de transport din Moldova. Guvernul Chicu a primit 16.000 de autorizații în 2020. Trebuie admis că autorizațiile atît în ​​2019, cît și în 2020 au fost obținute datorită intervenției personale a Președintelui Igor Dodon.

Autoritățile vizează statul social și nu politicile monetar-liberale în detrimentul pensionarilor și al angbugetarilor. Autoritățile lansează proiecte de infrastructură fără precedent pentru repararea drumurilor și iluminarea fiecărui sat. Guvernul încearcă să atragă resurse externe imense în sute de milioane de euro.

Despre relațiile cu partenerii externi

Doamnei Sandu îi place foarte mult să se laude că a avut relații speciale cu partenerii externi. Acest lucru este parțial adevărat. A avut relații speciale în Occident. Dar nicidecum în Est. Dar să facem claritate.

Sandu a îndeplinit zero condiții în cadrul programului de asistență macrofinanciară al UE. I. Chicu – 12.

Sandu a adus în țară 2 miliarde de lei (2105 milioane): 1618,7 din UE, 487 milioane de la FMI. I. Chicu a atras de două ori mai mulți bani – 4887 milioane lei. UE a alocat 580 milioane de lei (a doua tranșă), FMI – 4306,8 milioane de lei.

Sandu așa și nu a reușit niciodată să încheie acorduri financiare majore cu UE, FR și FMI. A extins doar programele de cooperare cu FMI pînă în martie 2020, după ce a primit 46,1 milioane USD. De la UE a primit prima tranșă de asistență macrofinanciară în valoare de 29,8 milioane EUR. În același timp, Sandu a îndeplinit toate cerințele FMI: majorarea TVA pentru HoReCa, obligație de a majora TVA la gaz, efectuarea privatizării în sectorul energetic și în sectorul bancar.

Chicu trebuia să primească 200 de milioane de euro de la Federația Rusă în aprilie, dar împrumutul a fost blocat de alianța informală Candu – Sandu – Plaha – Șor. Pe 21 iulie, Guvernul Chicu și Banca Națională au semnat un acord privind acordarea de asistență macrofinanciară de către Uniunea Europeană în valoare de 100 de milioane EUR pentru a depăși consecințele pandemiei COVID-19. De asemenea, aproape de semnarea unui memorandum cu FMI pentru 558 milioane de dolari. Negocierile cu Federația Rusă pentru împrumutul de 200 de milioane de euro au fost reluate. Sunt sume fără precedent care vor fi utilizate pentru modernizarea țării. Să clarificăm un aspect important: în negocierile cu FMI, prim-ministrul apără interesele producătorilor și consumatorilor moldoveni. Nimeni nu va semna memorandumul cu orice preț, așa cum a făcut Sandu în 2019. Și după cum au putut constata cetățenii, TVA-ul pentru HoReCa a fost redus, s-a ajuns la un acord cu privire la distribuirea unei părți din profitul Băncii Naționale în favoarea bugetului.

Sandu a refuzat să meargă la Moscova, amînînd în permanență vizita ei. Ion Chicu este primul prim-ministru al Moldovei din ultimii 7 ani, care deja la 20 noiembrie 2019 s-a întîlnit cu prim-ministrul Federației Ruse D. Medvedev. La 18 iulie, s-a întîlnit la Minsk cu noul prim-ministru al Federației Ruse, M. Mișustin, discutînd problema reluării negocierilor privind creditul rusesc.

Autor: Bogdan Țîrdea

Total
0
Shares
Total
0
Share