Politolog: ”Guvernarea din Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE pentru că nu a avut de ales”

Republica Moldova nici pe departe nu este pregătită să devină membru al Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de politologul Anatolie Țăranu, invitat în studioul NTV Moldova. Fostul parlamentar a menționat că, la această etapă, țara noastră nu are întrunite criteriile de aderare la comunitatea europeană.

Ca să fii membru al UE, trebuie să fii compatibil cu regulile care funcționează în această uniune. Regulile sunt extrem de dure, dar care garantează acel nivel de confort, de viață caracteristic pentru UE. Ca să aderi la UE trebuie să fii în concordanță cu aceste reguli. Republica Moldova nici pe departe nu este pregătită”, a spus Țăranu.

În opinia expertului, o aderare rapidă și fără o pregătire din interior ar duce la o ”catastrofă” pentru Moldova.

Să admitem că printr-un miracol, noi, mâine, suntem acceptați în UE, toată economia noastră se va opri, ea nu poate să funcționeze după legile UE. Asta este exclus, ar fi o catastrofă aici, în Republica Moldova. A te face compatibil cu regulile UE, înseamnă să te ridici economic, social, să ridici modul de viață al oamenilor până la legile din UE. Doar atunci poți să te bucuri de toate privilegiile de a fi membru UE”, spune analistul.

Politicianul a menționat că șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău a avut perfectă dreptate, atunci când a declarat că UE nu va face abstracție de la regulile stricte ale procesului de integrare europeană pentru niciun stat care va aspira la acest statut.

Ceea ce a spus reprezentantul UE în Moldova este absolut firesc. Oamenii care înțeleg ce înseamnă UE au primit acest lucru absolut normal, pe când oamenii care au idee simplistă asupra aderării Republicii Moldova la UE, sigur că ei sunt puțin stupefiați”, a comentat expertul.

Anatolie Țăranu a mai remarcat că autoritățile din Moldova au fost într-un fel nevoite să semneze cererea de aderarea la UE, după ce au făcut-o Ucraina și Georgia.

Ați atras atenția că noi am depus cererea de aderare la UE după Georgia. Noi nu ne-am grăbit să facem acest lucru. Guvernarea foarte bine înțelege despre ce este vorba. După ce Georgia a depus această cerere, după ce Ucraina a formulat că trebuie să se bucure de o manieră privilegiată de acceptare în UE, iar Georgia s-a grăbit să se asocieze cu Ucraina, atunci și pentru guvernarea din Republica Moldova nu au rămas variante și ai noștri volens noles au fost nevoiți să înainteze această cerere”, a declarat politologul.

Analistul a mai remarcat că acum Comisia Europeană trebuie să dea un verdict dacă aceste trei țări sunt compatibile cu calitatea de candidat la aderare, ci nu cu calitatea de membru. Totodată, Țăranu susține că această decizie va fi una foarte grea de luat pentru instituțiile europene.

Bănuiesc că Comisia Europeană acum e într-o situație destul de delicată. Să spui nu, înseamnă să-i dezamăgești în primul rând pe ucraineni, care așteaptă cu sufletul la gură acest mesaj. În același timp, UE înțelege foarte bine că pur și simplu nu are cum să încalce regulile după care trăiește această uniune. Și noi trebuie să fim conștienți de acest lucru, fără reforme, fără a face lecțiile de acasă, fără a depune o muncă enormă ca să devenim compatibili cu regulile UE, nu putem să fim acceptați acolo. Este exclus. Nu este vorba de un privilegiu, este o muncă asiduă pe care noi trebuie să o depunem”, a declarat Țăranu.

Total
0
Shares
Total
0
Share