Politolog: Maia Sandu a fost sfătuită la Washington să colaboreze cu actuala guvernare pentru păstrarea cursului pro-european al țării

Maia Sandu alianta cu plahotniuc, maia sandu si platforma da, Maia Sandu unionism, maia sandu congresul partidului, alianta maia sandu andrei nastase, maia sandu proteste cu andrei nastase, platforma da si maia sandu, maia sandu declaratii impotriva unirii

Un interes aparte manifestă SUA la început de an față de Republica Moldova. Mai întâi, la Washington au fost invitați ministrul de Externe și liderul opoziției proeuropene de la Chișinău, ca mai apoi cel de-al doilea stat românesc să fie menționat într-un raport special, prezentat de Comunitatea Națională de Intelligence Senatului Statelor Unite.

Departe de ochii presei

Tudor Ulianovschi, noul șef al diplomației moldovenești, și Maia Sandu, președinta PAS, au vizitat Washingtonul la invitația asistentului adjunct al Secretarului de Stat, Bridget Brink, care se ocupă în special de Republica Moldova. Unii observatori au reproșat că întâlnirile n-au avut loc la un nivel înalt. Această obiecție nu este serioasă, scrie deschide.md.

Cele două vizite la Washington nu au fost oficiale, bineînțeles, ele având un caracter tehnic și eminamente confidențial. Tocmai de aceea, de altfel, Bridget Brink a avut grijă să le țină departe de ochii mass-mediei. Comunicatele de presă, difuzate în urma acestor întâlniri, bunăoară, nu conțin imagini sau informații care ar putea să fie folosite drept publicitate politică.

Cu alte cuvinte, Washingtonul n-a urmărit să facă tam-tam pe marginea celor două evenimente. Nu a vrut să transmită opiniei publice din Republica Moldova niște mesaje. Nu și-a propus să creeze impresia că pariază în viitoarele alegeri pe o parte sau pe alta a segmentului prooccidental al eșichierului politic.

Din contră. Departamentul de Stat și-a dorit să păstreze discreția. Aceasta este o practică normală pentru diplomația americană. SUA procedează așa când caută să pună la punct niște lucruri semnificative în relația cu o țară sau altă.

În atenția Senatului SUA

Cele două vizite demonstrează că administrația americană este preocupată de situația din Republica Moldova și din jurul ei. Ne întărește în această opinie un fapt petrecut recent în Congresul SUA.

Comunitatea Națională de Informații a SUA a prezentat deunăzi tradiționalul său raport Comitetului special pentru  Intelligence al Senatului. Surprinzător, în acest document este menționată și Republica Moldova. Mai exact vorbind, actuala guvernare de la Chișinău.

Ca să vă dați seama de valoarea acestui fapt este destul să spun că raportul Comunității Naționale de Intelligence informează senatorii Comitetului special pentru informații despre problemele majore cu care riscă să se confrunte SUA atât pe plan intern, cât și pe cel extern.  În actuala conjunctură internațională, este vorba de conflictul din Siria, experiențele nucleare ale Coreei de Nord, amenințarea pe care o reprezintă Iranul, amestecul Rusiei în viața politică americană, concurența economică neloială a Chinei, securitatea energetică a UE, misiunile NATO, situația Israelului etc.

Altfel spus, raportul prezentat de Dan Coats, directorul Comunității Naționale de Intelligence, e centrat pe anumite circumstanțe care pot afecta siguranța națională sau interesele globale ale SUA. Printre problemele identificate ca fiind demne de luat în seamă la cel mai înalt nivel se numără și Republica Moldova.

Din document rezultă clar că Washingtonul își face griji pentru cauza europeană a Republicii Moldova. Potrivit raportului, „Coaliția de guvernare ostensibil pro-europeană, dacă nu va fi înfrântă în alegerile plănuite în noiembrie, probabil că va încerca să reducă din influența Rusiei și să mențină la suprafață foaia europeană de reforme, evitând în același timp schimbările care ar putea duce la pierderea puterii deținută de coaliție. Guvernul moldovean actual, pesemne, va continua să pună în aplicare Acordul de Asociere cu UE, împotriva voinței președintelui pro-rus și susținut de Rusia, Igor Dodon.”

Coabitare pentru Europa

Punând cap la cap vizitele lui Tudor Ulianovschi și Maiei Sandu la Washington, precum și menționarea guvernării de la Chișinău într-un semnificativ document pentru siguranța națională a SUA, putem deduce fără riscul de a greși că Washingtonul urmărește cu luare aminte pericolele geopolitice care pasc Republica Moldova. Americanii, conștienți de urzeala țesută în zonă de Rusia, își iau măsuri de precauție pentru a dejuca planurile Kremlinului.

Republica Moldova la ora actuală contează pentru SUA din punct de vedere strategic. Mai întâi, se află în spatele Ucrainei și o eventuală deturnare a cursului european al Chișinăului ar putea dezechilibra Kievul, fapt ce i-ar permite lui Putin să propage dârele de foc ale războiului din Donbass spre Vest. Mai apoi, un eșec al proeuropenilor în viitoarele alegeri parlamentare ar afecta România care și-ar vedea prejudiciate interesele din Basarabia. Cum Bucureștiul este un aliat strategic al SUA, Casa Albă va căuta să prevină posibilele evoluții nefavorabile din zonă.

De unde și concluzia că atât ministrului de Externe, cât și liderul opoziției au fost convocați la Washington în vederea consolidării partidei prooccidentale de la Chișinău. Departamentul de Stat i-a invitat pe cei doi pentru a se asigura că parcursul european al Republicii Moldova nu va fi perturbat în urma alegerilor parlamentare de la toamnă.

Mai pe șleau vorbind, Maiei Sandu i s-a spus să nu refuze mâna întinsă a formațiunilor politice care pot asigura continuitatea cursului prooccidental. Și cum PDM este una dintre puținele forțe reale care ar fi în stare, alături de PAS și poate eventual PUN, să înfrângă grupările filoruse, americanii îndeamnă insistent toate aceste partide să coabiteze după alegeri în interes național.

Autor: Petru Bogatu

Total
0
Shares
 
Total
0
Share