Politolog: ”Președintele Maia Sandu se implică indirect în campania electorală”

Politologul Dionis Cenușa susține că urmează alegeri extrem de importante pentru țară, iar implicarea președintei Maia Sandu în acest proces trebuie sa fie analizată critic și eliminată, pentru a nu prejudicia imaginea PAS și a nu genera suspiciuni vizavi de influențarea alegerilor, informează NTV

„Se conturează o implicare indirectă a președintei Sandu în campania electorală. Unele acțiuni ale Președinției favorizează PAS. Explic:

1) Agenda politică a Președintelui derivă din programul său electoral, care a fost elaborat de către PAS în 2020. Prin urmare, atunci când Sandu face o mișcare politică, dânsa volens nolens acționează în beneficiul PAS. Este o constatare elementară.

2) Președintele s-a eschivat să răspundă tranșant la întrebarea jurnaliștilor, dacă PAS a consultat cu ea lista sa electorală. În cele din urmă, Sandu a recunoscut că a văzut lista înainte ca aceasta să fie aprobată de CEC. În locul jurnalistului aș fi pus întrebări suplimentare, precum: Cu ce scop PAS a consultat lista cu Președinția? Or, dacă deja există atâtea tangențe între Sandu și PAS (cum ar fi agenda politica comună), atunci Președinția ar trebui să excludă orice contact cu PAS, cel puțin până la alegeri. Motivul este simplu – pentru a nu fi acuzat de folosirea resurselor administrative în favoarea unui candidat politic.

3) Președintele Sandu s-a arătat deranjată de faptul că Promolex a inclus unele acțiuni ale sale în raportul de monitorizare a alegerilor. Alți reprezentanți ai societății civile au criticat faptul că Sandu a anulat decretul lui Dodon privind numirea lui Clima la conducerea Curții de Apel. Deci lucrurile par să se schimbe în raportul dintre Președinție și societatea civilă. Luna de miere dintre aceștia trebuia să se termine imediat după alegerile prezidențiale pentru propriul bine al Președintelui, acțiunile căreia trebuie supravegheate la fel ca și cele ale altor actori politici. Democrația se exersează zilnic, nu o data la 4 ani.

Urmează alegeri extrem de importante pentru țară. De aceea, implicarea Președintelui Sandu în acest proces trebuie sa fie analizata critic și eliminată, pentru a nu prejudicia imaginea PAS și a nu genera suspiciuni vizavi de influențarea alegerilor.

Orice formă de intimidare a instituțiilor, jurnaliștilor sau a reprezentanților societății civile care urmează logica pluralismului de opinie și se distanțează de dublele standarde este un semnal negativ. Președintele Sandu trebuie să asigure că nu participă la așa ceva, sub nicio formă.

Lupta cu corupția trebuie să prindă rădăcini adânci și să devină tangibilă, iar alegerile anticipate trebuie organizate ca la carte. Dar în aceste eforturi nu trebuie sa aruncăm pruncii cu totul cu apă”, a scris Dionis Cenușa pe Facebook.

Citește și: Zinaida Grecianîi a discutat cu locuitorii satelor Malinovscoe și Lupăria despre proiectele realizate în localitate

Total
0
Shares
Total
0
Share