Politolog: Rezoluția de mâine a Parlamentului European nu va face situația mai clară! Din contra ar putea turna gaz pe foc

parlamentul european, parlamentul moldovei, andrian candu, pdm

Pe data de 5 iulie în Parlamentul European vor avea loc dezbateri cu privire la situația din Republica Moldova, la sfârșitul cărora va fi adoptată o rezoluție. 

Deja se cunosc parametrii politici în limitele cărora va fi votată rezoluția. Unele grupuri politice, precum popular europenii, conservatorii și verzii vor cere suspendarea finanțării Republicii Moldova dar și îndeplinirea unui set de condiții dure printre care se numără și validarea alegerilor din Chișinău; socialiștii europeni, la rândul lor, insistă mai curând pe unificarea forțelor pro-europene și chiar dacă atestă o anumită deteriorare a climatului democratic în Moldova nu solicită suspendarea finanțării.

Putem să ne așteptăm că, în cele din urmă, va fi votată suspendarea finanțării dar putem spera că, cel puțin, Parlamentul European nu va merge pe ideea validării alegerilor întrucât își încalcă propriile principii. Totuși, alegerile din Chișinău au fost invalidate în baza unei decizii judecătorești; la baza acestei decizii judecătorești au stat încălcări clare care au fost comise de către Andrei Năstase și Ion Ceban; guvernarea de la Chișinău și-a asumat sarcina de a revizui legislația electorală pentru a elimina riscurile repetării unei asemenea situații.

Astfel, există o anumită probabilitate că prin votarea unei rezoluții de suspendare a finanțării, Parlamentul European să aplice de o manieră iresponsabilă dublele standarde. Proclamând drept principiu suprem statul de drept, Parlamentul UE s-ar putea să ajungă mâine să solicite o imixtiune politică asupra instanțelor judecătorești moldovenești pentru a anula decizia legată de invalidarea alegerilor.

Din păcate, în proiectele de rezoluție pe care le-au pregătit unele grupuri parlamentare nu este indicat deloc cum poate Guvernul Moldovei să pună în aplicare condițiile pe care parlamentarii ni le cer. O asemenea abordare ultimativă face rău în primul rând UE pentru că afectează imaginea de băiat bun pe care această instituție o construiește. Mai mult, se pare că  băiatul nu doar are standarde duble dar și se contrazice permanent.

Standardele nu sunt doar duble ci chiar triple. Problema e că unele grupuri parlamentare, precum e Partidul Popular European, acționează nu atât ghidându-se de interesul Republicii Moldova ci de bârfele și șușotelile opozanților de dreapta de la Chișinău – Maia Sandu și Andrei Năstase – lideri politici care nu sunt nici măcar în stare să organizeze proteste impunătoare la Chișinău pe motivul invalidării alegerilor. Astfel, UE riscă să devină o structură partizană care renunță la ambiția sa civilizațională de a crea o lume mai bună și degradează la nivelul unor mărunte învrăjbiri de palat din perioada ultimului rege al perioadei absolutismului francez, Ludovic al XVI. Cu ce s-a terminat povestea o știm cu toții.

Există și temerea că decizia de mâine va fi luată în necunoștință de cauză. Urmăresc cu multă atenție materialele pe care le scrie presa internațională și observ că mai multe instituții prestigioase dar îndepărtate de Moldova tratează cu superficialitate cazul țării noastre. De exemplu, într-un recent articol publicat de o prestigioasă instituție Freedom House de către responsabilii pe Moldova și Ucraina se declară că alianța aflată la guvernare în Chișinău este compusă în continuare din PDM, PLDM și PL. Un alt comentator occidental, scriind pe tema situației din Moldova, susține că Silvia Radu este în continuare primar al Chișinăului după invalidarea alegerilor.

Toate aceste gafe sunt rodul unei dezinformări marca Maia Sandu – Andrei Năstase. Acești lideri iresponsabili ai opoziției de dreapta nici nu mai au timp să stea în fruntea protestelor. Mult mai atractiv pentru ei este să meargă la Bruxelles pentru a pârî guvernarea. Scopul lor îl cunoaștem – cu cât e mai rău cu atât e mai bine.

Pentru acești lideri înrăutățirea situației moldovenilor din țară este un punct câștigat în lupta electorală. Din păcate, mulți europeni s-au prins în acest joc perfid deoarece interesele înguste de partid ale celor doi pseudopoliticieni moldoveni sunt camuflate abil în frazeologie democratică.

Astfel de judecăți pot fi sesizate la orice pas în UE. Europarlamentarii sunt oameni și ei și iau decizii în funcție de propriile fixații, simpatii și antipatii. Pentru noi, indiferent care va fi decizia parlamentului European, nu se schimbă mare lucru. Moldova trebuie să-și consolideze propria independență prin creștere economică, vector proeuropean și reforme menite să facă viața oamenilor mai bună. Se pare că suntem pe calea cea dreaptă cu sau fără rezoluția de mâine.

Autor: Corneliu Ciurea

Total
0
Shares
 
Total
0
Share