Politologul Dionis Cenuşă, nemulțumit de numirile de la Președinție: ”Vreau să înțeleg în baza căror criterii Maia Sandu își alege consilierii”

Politologul Dionis Cenuşă, politolog, expert economic și coordonator de proiecte la Centrul Analitic Independent Expert Grup, este nemulțumit de numirile de la Președinție și vrea să știe în baza căror criterii Maia Sandu își alege consilierii, după ce președintele a numit-o astăzi pe Ana Revenco în calitate de consilier în domeniul apărare și securitate națională, secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Potrivit lui Cenușă, consilierii trebuie să cunoască bine domeniul în care au fost numiți, iar criteriile trebuie să fie clare.

”Am tot respectul pentru ce Ana Revenco a făcut în domeniul combaterii traficului de ființe umane, dar îmi este greu să înțeleg cum aceste cunoștințe servesc pentru un domeniu atât de dificil si amplu cum este apărarea și securitatea națională.

Vorbim de conflictul transnistrean și relația cu Rusia, amenințările hibride, infrastructura critica etc.

Vreau să înțeleg în baza căror criterii Maia Sandu își alege consilierii. Olesea Stamate, Sergiu Tofilat, Sorina Ștefîrță sunt cei cu care am interacționat în cercetare și pe domeniile de specialitate. Mai puțin, mi-a reușit să interacționez cu Cristina Gherasimov, care mult timp a fost în mediul academic occidental. Doamna Nemerenco are cunoștințe în domeniu, deși la capitolul comunicare există varii probleme.

Deci, pentru binele său politic și al țării în termeni de securitate, îi recomand Președintelui sa iși revizuiască decizia. Ana Revenco poate fi extrem de necesară pe subiecte de gender și violența domestică etc.. Dar pentru postul de consilier pe securitate este necesar cineva cu o pregătire mai specifică”, a declarat Cenușă.

Amintim că președintele Maia Sandu continuă să-și completeze echipa sa prezidențială cu noi consilieri în diferite domenii, mulți dintre ei reprezentând vechea echipă a Partidului Liberal Democrat.

Ana Revenco, numită astăzi, este fondatoarea și președintele Asociației „La Strada”, ex-directoarea Centrului pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane și verișoara lui Dorin Recean, fostul ministru al MAI în Guvernele conduse de PLDM (24 iulie 2012 – 30 mai 2013) și Viceministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor al Republicii Moldova (29 ianuarie 2010 – 24 iulie 2012).

Echipa actuală a Maiei Sandu este completată și de alți ex-PLDM-iști, cum ar fi:

  1. Andrei Spânu, secretarul Aparatului Prezidențial și ex-președinte al organizației de tineret a PLDM.
  2. Veaceslav Negruță, consiler prezidențial în domeniul economic și ex-ministrul al Finanțelor în guvernul PLDM.
  3. Liliana Nicolaescu-Onofrei, consilier prezidențial în dimeniul Educației și ex-ministru al Educației în guvernul PLDM
  4. Angela Brașoveanu, consilier prezidențial în domeniul culturii și membru fondator al PLDM

Astfel, membrii Aparatului Prezidențial actual reprezintă în mare parte echipa guvernamentală al lui Vlad Filat, membri și activiști ai PLDM și foștii colegi ai Maiei Sandu din timpul propriului său mandat de ministru al guvernului PLDM.

Amintim că și Vlad Filat s-a expus pe acest subiect, menționând că Maia Sandu ar fi proiectul său și că partidul PAS, lider al cărui a fost până nu demult, Sandu ar fi format din oamenii din PLDM.

Total
0
Shares
Total
0
Share