Politologul Radu Carp rupe planul Maiei Sandu de dizolvare a Parlamentului: ”Asistăm la punerea în scenă a unei farse de proporții”

Politologul Radu Carp rupe planul Maiei Sandu de dizolvare a Parlamentului în baza unei hotărâri Curții Constituționale din 2013, la care fac referire consilierii prezidențiali și mai mulți deputați PAS, inclusiv juristul Sergiu Litvinenco, ultimul fiind și deputat.

Politologul susține că hotărârea din 1 octombrie 2013 se referă la o altă speță, iar șeful statului nu o poate aplica în cazul dacă nu înaintează și a doua candidatură la funcția de premier, așa cum a indicat CC și în hotărârea din 18 ianuarie curent. Mai mult, Carp transmite că nerespectarea hotărârilor Curții Constituționale și intenția de dizolvare a Parlamentului în afara cadrului legal este o ”scenă a unei farse de proporții”.

”Doamna Maia Sandu declară că nu vede rostul pentru care ar trebui desemnat un nou candidat la funcția de prim – ministru și așteaptă data de 23 martie pentru a dizolva Parlamentul. Domnia sa se bazează pe o decizie (hotărârea – n.r.) a CCM din 2013. Decizia respectivă se bazează însă pe un alt context: respingerea a doua candidaturi. Este interpretarea pe care o oferă și Alexandru Tănase, fost președinte al CCM. Nu îmi este clar dacă Maia Sandu este sabotată de incompetența propriilor consilieri sau este vorba de altceva, mai grav, dezinformare intenționată. Oricare ar fi cauza, asistăm la punerea în scenă a unei farse de proporții”, este de părere Carp.

Curtea Constituţională a reamintit, prin hotărârea din ianuarie curent, că există deja o decizie a CC din 10 noiembrie 1997, care explică în mod clar că dizolvarea Parlamentului este posibilă numai în baza prevederilor art. 85 din Constituţie, care prevede că “în cazul imposibilității formării unui guvern sau blocării adoptării legilor în termen de trei luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultări cu fracţiunile parlamentare, poate dizolva Parlamentul”, notează Infotag.

Preşedintele CC, Domnica Manole, a declarat, după ședința din 18 ianuarie 2021, într-un briefing că preşedintele poate dizolva Parlamentul numai în condiţiile specificate în Constituţie.

“Dizolvarea Parlamentului este o sancţiune legislativului pentru inacţiunea sa, dar nu pentru acţiunile sau inacţiunea altor instituţii sau actori politici”, a spus Manole.

Total
0
Shares
Total
0
Share