Externe

Polonia a arestat trei spioni din Rusia și Belarus. Încercau să afle date despre forţele armate poloneze şi NATO

Pinterest LinkedIn Tumblr

În ultimele zile a fost arestat un spion rus care colecta informaţii despre trupele poloneze şi despre NATO, precum şi doi cetățeni din Belarus, de asemenea, suspectaţi de spionaj. Datele au fost anunțate marți de contraspionajul polonez, transmite AFP.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

„Probele adunate de serviciul de contraspionaj indică faptul că bărbatul respectiv colecta, la cererea serviciilor speciale ruse, informaţii privind pregătirea de luptă a forţelor armate poloneze şi a celor ale NATO”, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciului polonez de informaţii.

Acesta a adăugat că „este vorba despre un cetăţean rus care trăieşte în Polonia de 18 ani şi desfăşoară o activitate de întreprinzător”, el a fost plasat în arest preventiv pentru trei luni, în timp ce „numeroase probe obţinute sunt analizate”. Într-un caz separat, au fost reţinuţi doi cetăţeni belaruşi, suspectaţi că au încercat să recunoască obiective care au o importanţă strategică pentru capacitatea de apărare a Poloniei, a mai spus acelaşi purtător de cuvânt, citat de Agerpres.

Aceste arestări survin în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, care a provocat tensiuni semnificative între Moscova şi Varşovia. La sfârşitul lunii martie Polonia a expulzat 45 de diplomaţi ruşi, după care Rusia a expulzat un număr similar de diplomaţi polonezi.

De asemenea, Polonia a arestat un cetăţean spaniol suspectat de participare la activităţi de spionaj în favoarea Rusiei, anunța la începutul lunii tecute Agenţia de Securitate Internă a Poloniei (ABW). Bărbatul, identificat drept agent al agenţiei de informaţii militare externe a statului major al Forţelor Armate ruse, abreviat GRU, a fost arestat în Przemysl, lângă frontiera Poloniei cu Ucraina, în noaptea din 27 spre 28 februarie, a precizat ABW într-un comunicat.

Potrivit ABW, individul ar fi întreprins operaţiuni în favoarea Rusiei şi a călătorit în Europa şi în alte ţări prezentându-se ca jurnalist. „Înainte de a fi reţinut, el plănuia să se ducă în Ucraina, pentru a-şi continua activitatea”, adăuga comunicatul.

loading...

Comments are closed.