Polonia amenință să închidă complet frontiera cu Belarus din cauza crizei migranților

Polonia va face tot ce este necesar pentru a rezolva criza migranţilor la graniţa sa cu Belarus, a declarat ministrul adjunct al apărării polonez Cezary Tomczyk, în momentul în care Varşovia analizează o serie de opţiuni, printre care şi închiderea completă a frontierei, scrie Agerpres.ro

Frontiera dintre Polonia şi Belarus a devenit un punct fierbinte, în condiţiile în care oficiali occidentali acuză guvernul belarus că trimite migranţi din afara Europei în Polonia, ca o formă de “război hibrid”.

Şeful diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski a declarat anterior că Varşovia nu exclude închiderea completă a graniţei, în timp ce preşedintele Andrzej Duda a discutat despre criza migranţilor la frontieră cu omologul său chinez Xi Jinping, subliniind impactul acesteia asupra comerţului cu Europa.

Polonia a închis patru dintre cele şase puncte de trecere a frontierei cu Belarus din cauza tensiunilor cu Minskul.

“Suntem pregătiţi pentru orice soluţie la această chestiune, pentru că nu vom permite ca această criză a migranţilor cauzată de Belarus să dureze la nesfârşit”, a declarat ministrul adjunct al apărării Cezary Tomczyk pentru Reuters.

Eforturile Poloniei de a rezolva criza au inclus lucrări de fortificare a graniţei şi o creştere a numărului poliţiştilor de frontieră, însă Varşovia transmite, de asemenea, un mesaj politic clar că situaţia actuală “nu poate dura la nesfârşit”, a spus Tomczyk.

Întrebat dacă China ar putea ajuta Polonia să pună capăt crizei, Tomczyk a afirmat că, în opinia sa, Beijingul nu doreşte o situaţie proastă la graniţă.

“China este un jucător global. China are interese globale în Europa. Şi trebuie să ajungă cumva în Europa”, a spus el.

Tomczyk a declarat, de asemenea, că speră ca membrii NATO să discute la summitul de la Washington dacă Polonia ar putea doborî rachetele ruseşti care se îndreaptă spre teritoriul NATO în timp ce acestea se află încă deasupra teritoriului ucrainean.

„Acest lucru este, desigur, complicat din punct de vedere juridic şi politic, dar se pare că aceasta este direcţia şi ar trebui discutată în detaliu de către NATO”, a mai spus el.

Total
0
Shares
Total
0
Share