Polonia arestează doi ruşi sub acuzaţia de răspândire a propagandei pentru Grupul Wagner

Autorităţile poloneze au arestat doi ruşi care distribuiau materiale de propagandă despre grupul de mercenari Wagner în Varşovia şi Cracovia, a declarat luni ministrul de Interne Mariusz Kamiński, scrie Agerpres.ro

Agenţia de Securitate Internă a Poloniei (ABW), în colaborare cu poliţia, i-a identificat pe cei doi ruşi, iar ambii se află acum în arest şi se confruntă cu acuzaţii de spionaj, a declarat ministrul de Interne într-o postare pe reţelele de socializare.

Arestările au avut loc după ce pe străzile din Cracovia ar fi apărut afişe cu logo-ul Grupului Wagner, cu un cod QR care ducea la o pagină de recrutare pentru grupul paramilitar finanţat de Kremlin.

Cei doi, identificaţi doar ca Alexei T. şi Andrei G., urmau să primească echivalentul a aproximativ 5.000 de dolari pentru munca lor, a precizat agenţia, informează The Associated Press.

„Suntem aici”, spunea afişul, adăugând: “Alăturaţi-vă nouă”. Consilierul local din Cracovia, Łukasz Wantuch, a publicat pe Facebook o fotografie cu un afiş, calificându-l drept o “provocare” şi adăugând că acest lucru nu se întâmplă numai în Cracovia.

La începutul acestei luni, premierul Mateusz Morawiecki a avertizat că Grupul Wagner ar putea desfăşura “acţiuni de sabotaj” în Polonia şi a declarat că ameninţarea nu trebuie subestimată. Unele trupe Wagner s-au mutat în Belarus din Rusia în cadrul unui acord pentru a pune capăt rebeliunii de 24 de ore a grupului împotriva Moscovei, condusă de Evgheni Prigojin, în luna iunie.

Mişcarea a stârnit îngrijorare la Varşovia şi a făcut ca Polonia să transfere parte din unităţile militare în estul ţării, mai aproape de graniţa cu Belarus.

Total
0
Shares
Total
0
Share