Pompierii din California apelează la inteligenţa artificială pentru a depista incendiile de vegetaţie

Pompierii din California folosesc inteligenţa artificială (AI) pentru a depista incendiile de vegetaţie prin intermediul imaginilor video trimise de peste 1.000 de camere de supraveghere plasate strategic pe teritoriul acestui stat american unui computer care alertează echipele de intervenţie rapidă, transmite Reuters.

Într-un exemplu al potenţialului programului ALERTCalifornia bazat pe AI şi lansat luna trecută, o cameră a surprins un incendiu care a izbucnit la ora locală 03:00 în îndepărtata şi greu accesibila Pădure Naţională Cleveland, situată la o distanţă de aproximativ 80 de kilometri est de San Diego.

În condiţiile în care oamenii dormeau, iar întunericul ascundea fumul, flăcările s-ar fi putut răspândi, ajungându-se la un incendiu de amploare. Însă, AI a alertat un căpitan din cadrul departamentului de pompieri din California Cal Fire care a mobilizat aproximativ 60 de pompieri, şapte autospeciale, două buldozere, două cisterne şi două ajutoare. În 45 de minute focul a fost stins, potrivit Cal Fire.

Dezvoltat de ingineri de la Universitatea din California San Diego (UCSD) cu ajutorul AI de la DigitalPath, o companie cu sediul în Chico, California, platforma se bazează pe 1.038 de camere montate de diverse agenţii publice şi companii de energie electrică pe tot parcursul statului, fiecare dintre acestea fiind capabilă să se rotească la 360 de grade la comanda operatorilor aflaţi la distanţă.

De la data lansării programului AI, la 10 iulie, Cal Fire a precizat că au mai existat exemple în care AI i-a avertizat pe căpitanii de pompieri cu privire la declanşarea unui incendiu înainte ca aceştia să primească un apel transmis la serviciul de urgenţă din SUA 911, notează Agerpres.

Neal Driscoll, profesor de geologie şi geofizică la UCSD şi cercetător principal în cadrul programului ALERTCalifornia, a declarat că numărul de cazuri înregistrate până în prezent este prea mic pentru a trage concluzii.

Cal Fire speră că tehnologia poate servi într-o zi drept model pentru alte state şi ţări din întreaga lume, o necesitate evidenţiată de incendiile neobişnuit de devastatoare din Hawaii, Canada şi zona mediteraneană din acest sezon.

“Este 100% aplicabil oriunde în lume, mai ales acum când ne confruntăm cu un regim de incendii mult mai mari şi mai frecvente şi cu schimbările climatice”, a declarat Suzann Leininger, specialistă Cal Fire în El Cajon, la est de San Diego.

O parte din munca lui Leininger este de a ajuta computerul să înveţe. Ea analizează imagini video înregistrate anterior de reţeaua de camere cu ceea ce AI consideră a fi un incendiu, apoi îi transmite computerului dacă a avut dreptate, pe baza unui răspuns binar, da sau nu. Orice fel de fenomene pot declanşa un răspuns fals pozitiv: nori, praf, chiar şi frumul de la eşapamentul unui camion în trecere.

Cu sute de specialişti care repetă acest exerciţiu pe teritoriul statului, AI a devenit deja mai precisă în doar câteva săptămâni, a spus Driscoll.

Dincolo de reţeaua de camere, platforma colectează vaste cantităţi de informaţii suplimentare prelevate inclusiv pe calea aerului, pentru a observa vegetaţia care ar alimenta viitoarele incendii şi pentru a cartografia suprafaţa terestră de sub coroanele copacilor, a precizat Driscoll.

Avioanele şi dronele colectează, de asemenea, date în infraroşu şi din alte lungimi de undă aflate dincolo de capacităţile vederii umane.

În timpul iernii, platforma este capabilă să măsoare râurile atmosferice şi stratul de zăpadă. Echipa UCSD captează, de asemenea, date despre urmările incendiilor şi impactul lor asupra eroziunii pământului, a dispersiei sedimentelor, a calităţii apei şi solului, a notat Driscoll.

Datele, care sunt puse la dispoziţia oricărei companii private sau oricărui cercetător academic, ar putea fi folosite în cele din urmă pentru modelarea comportamentului incendiilor şi îmbunătăţirea aplicaţiilor AI pentru studierea mediului înconjurător.

“Ne confruntăm cu o climă extremă chiar acum. Aşa că le dăm lor datele, pentru că această problemă este mai mare decât noi toţi” a spus Neal Driscoll. “Trebuie să folosim tehnologia pentru a schimba lucrurile, chiar şi cu puţin”, a adăugat el.

Total
0
Shares
Total
0
Share