Pompierii din nordul țării au salvat 3 persoane care riscau să se înece

În dimineața zilei de 05 februarie salvatorii din nordul țării au fost alertați, pentru a scoate la mal trei persoane care riscau să se înece în apa iazului din localitatea Branişte, raionul Rîșcani. Apelul de la Serviciul a fost recepționat la ora 09:28.

Potrivit informațiilor recepționate, un pescar s-a prăbușit sub gheața subțire a lacului. De la mal acesta a fost observat de proprietarul iazului, care împreună cu un coleg au intervenit cu o barcă în ajutorul persoanei prăbușite. În timpul deplasării în ajutorul pescarului, aceștia au observat că barca se scufunda sub apă, din cauza unor fisuri, iar persoanele riscau să se înece.

În scurt timp, au intervenit salvatorii IGSU care au scos de sub gheață sinistratul, un bărbat în vârstă de 69 de ani, care se afla la circa 30 metri de la mal. Acesta în stare stabilă a fost preluat de medici și transportat la spitalul raional.

Totodată, angajații Inspectoratului, cu ajutorul echipamentului specializat au tractat la mal barca afectată în care se aflau cei doi bărbați în vârstă de 55 și 24 de ani.

În acest context Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, atenționează repetat cetățenii despre riscul prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice. Specialiștii nu recomandă aflarea amatorilor de pescuit pe gheața lacurilor, atunci când sunt înregistrate temperaturi scăzute, fiindcă gheața devine instabilă și este pericol de prăbușire. Mai mult, aglomerația de persoane pe gheață sau pe podurile de gheață deteriorate trebuie să fie evitată. Totuși, dacă persoanele aleg să pescuiască la copcă, specialiștii recomandă ca fiecare persoană să fie echipată cu vestă de salvare, să aibă o frânghie cu lungimea de 15-20 metri și o greutate de 400 -500 grame la celălalt capăt.

În cazul prăbușirii sub gheață, salvatorii îndemnă oamenii să-și păstreze calmul, să încerce să iasă din apă culcat pe gheață cu mâinile larg desfăcute și să le pună pe marginea acesteia, iar prin metoda rostogolirii să iasă la mal.

În situații de risc oamenii pot apela Serviciul de Urgență 112.

Total
0
Shares
Total
0
Share