Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, cunoscut drept raiderul numărul 1 în spațiul CSI, nu este în prim- plan doar în Republica Moldova. Ucraina care la rândul ei a avut de suferit din urma afacerilor acestuia la fel are o pasiune anume față de acest personaj.
În presa ucraineană circulă un articol dedicat lui Veaceslav Platon, care într-un fel arată adevărata față a raiderului:
Mult timp aflându-se în umbră, doar uneori apărând prin știri, Veaceaslav Platon de data aceasta a reușit să capteze atenția presei internaționale. Nu este de mirare, raiderul reținut în iunie pe teritoriul Ucrainei a stârnit interesul mai multor state- Moldova, Rusia și SUA, care au și pretins să-l judece pe teritoriul lor pentru infracțiuni împotriva lor.
Care sunt motivele unui interes sporit manifestat față de această persoană, față de un simplu consultant bancar cum spune chiar Platon? Pentru a înțelege acest lucru, trebuie de analizat persoana Veaceslav Platon. Din păcate, analizând această persoană nu am fost în stare să găsim vreo trăsătură pozitivă a acestuia, deci portretul a ieșit unul foarte sumbru.
Relația Platon- judecători
Este foarte interesant și totodată straniu cum având atâtea puncte negative în biografia sa, multe dintre care sunt publice, iar Platon a reușit să scape basma curată. Majoritatea dosarelor penale deschise pe numele acestuia, ca prin minune erau închise, fără multe explicații. Secretul lui Platon este unul farte simplu.
În cazul unui judecător incomod, care nu dorește să coopereze cu acesta, sau nu dorește să cedeze pentru o mită clasică, raiderul numărul 1 în spațiul CSI putea recurge la metode mârșave. Cel mai bun exemplu este al judecătorului Nicolae Clima. În momentul în care acesta a refuzat să coopereze, a început o campanie amplă de denigrare a judecătorului care nu doar i-a șifonat reputația, dar putea să ajungă după gratii. Din fericire pentru judecător, schema lui Platon a fost deconspirată.
Cum furi o bancă?
Atâta timp cât bandiții caută cum să fure banii din bancă pentru a se îmbogăți peste noapte, alții încearcă să fure banca în întregime, iar aceasta să le aducă venit permanent. Desigur, nu furi clădirea băncii, banca se fură prin acțiunile sale. Astfel s-a întâmplat cu una din cele mai mari bănci din Moldova, Moldova Agroindbank, care după datele experților ocupă un sfert din sistemul bancar moldovenesc.
Evident că banca a stârnit interesul mai multor afaceriști care au încercat să pună stăpânire pe aceasta. Atacuri raider au fost mai multe, dar cel care într-adevăr a reușit a fost Veaceslav Platon. Învinuit de atac raider, acesta a spus că este doar un simplu conflict între părți, nimic deosebit. Intenția a fost foarte simplă. Un grup de acționari aveau datorii față de unele persoane terțe, prin decizii judecătorești, cei care dețineau acțiunile au fost deposedați de acestea, acțiunile ulterior ajungeau pe contul unei firme de creditare. Ulterior acțiunile erau vândute unor persoane controlate de Veaceslav Platon, adică marionete a acestuia. Schema lui Platon a fost deconspirată de către BNM căreia i s-a părut dubios faptul că toți acționarii lucrează în aceeași direcție, simultan. Prin lege este interzis ca cineva să dețină mai mult de 5% din acțiunile unei bănci de stat.
BNM a decis ca cele 39,58% din acțiunile MAIB care aparțineau la 19 persoane să fie blocate și scoase la vînzare. Surprinzător este faptul că singura persoană care s-a arătat interesată de ofertă este Egor Platon, fiul lui Veaceslav Platon. Tânărul în vârstă de 21 de ani a declarat că vede în MAIB drept o investiție de succes.
Platon- responsabil de o super spălătorie
În 2014 mai multe surse mass-media au scris despre sume enorme de bani spălate din Rusia, inclusiv din resurse bugetare. Mergea vorba despre sume cuprinse între 18 și 46 miliarde de dolari. Straniu a fost că aproape toți acești bani au fost spălați prin băncile moldovenești.
Schema prin care au fost spălate aceste miliarde a fost pentru prima dată utilizată de organizația criminală Solnțevo cu reședința în Rusia. Dar din motiv că băncile rusești au devenit loiale Kremlinului, s-a apelat la serviciile bancare din Moldova. Aici au fost implicate două persoane, Renato Usatîi și Veaceslav Platon. Platon avea drept sarcină să creeze schema de spălare a banilor, iar Renato Usatîi garanta cooperare din partea guvernului Republicii Moldova datorită relațiilor apropiate cu prim-ministrul de atunci Vlad Filat, a cărui consilier și era Usatîi.
Doar că zgârcenia moldovenilor a stricat toată schema. Văzând astfel de sume, prim-ministrul Vlad Filat a decis că și din Moldova se pot spăla bani astfel. Astfel Platon, Filat și Shor după aceeași schemă au decis să spele deja banii moldovenești.
Astfel, folosind aceleași căi ca și în cazul banilor din Rusia, cei 3 au spălat în scos din Republica Moldova aproximativ un miliard de dolari. Și dacă pentru Rusia 40 de miliarde nu este o pierdere atât de gravă, pentru Moldova un miliard a fost un adevărat colaps. Urmările deja le știți cu toții.
Sponsorul separatismului
Imediat după ce a fost reținut Veaceslav Platon, în presa ucraineană a apărut mai multe dovezi precum că acesta sponsoriza separatiștii din Donbas. Despre relațiile apropiate a raiderului numărul 1 în CSI și separatismul rus se cunoștea cu mult timp în urmă.
Astfel, fostul deputat al Parlamentului Republicii Moldova, Grigore Petrenco care în 2014 a fost pe listele Partidului Patria sponsorizat de Veaceslav Platon și condus oficial de membrul organizației criminale Solnțevo, Renato Usatîi la fel a vizitat regiunile separatiste din Donbas și Lugansk.
Scopul acestei vizite era crearea bunelor relații cu liderii separatiști și preluarea unor tactici de propagandă care ar fi urmat să fie aplicate în cazul Republicii Moldova. Drept dovadă, Renato Usatîi a declarat de mai multe ori că Bălțiul ar putea să aspire la o autonomie, exact cum au început și regiunile separatiste din Ucraina calea secesionismui.
Cu siguranță că aceasta nu este istoria completă a raiderului numărul 1 din spațiul CSI, Veaceslav Platon. Nu sunt dubii că investigațiile vor continua și vor apărea încă multe detalii noi din biografia acestuia.
Originalul îl puteți citi aici.