Posibile evoluții post-electorale: Cu ajutorul Maiei Sandu, Renato Usatîi va ajunge cel mai puternic om din țară

Posibile evoluții post-electorale:

Maia Sandu câștigă prezidențialele. PDM rupe coaliția și iese de la guvernare. Se depune moțiune de cenzura și guvernul Chicu este demis. Renat face presiuni pe Maia și scoate oamenii în stradă, care scandează “anticipate”. Maia invocă prevederile constituționale, deși indirect sugerează că este de acord cu ei.

Între timp, presiunea străzii crește. Partidele parlamentare se regrupează și încropesc o nouă majoritate la limită. Deputații Maiei evită discuțiile cu aceștia, deoarece sunt “compromiși” și “nereprezentativi”. Totuși, noua majoritate identifică o candidatură de compromis pentru funcția de premier. Usatîi, în piață, strigă la Maia sa respingă candidatura. Maia respinge. Majoritatea insistă, însă, pe ultima sută de metri, se destramă, deoarece protestele devin violente.

Intervine criza politică, iar Parlamentul devine nefuncțional. Într-un final, este dizolvat, iar alegerile anticipate sunt programate în luna martie. Criza se adâncește, deoarece guvernul în Exercițiu nu are sprijin parlamentar, nici prerogative, dar nici dorința sa facă ceva.

Vin alegerile. PAS-ul Maiei Sandu preia toate voturile electoratului ACUM și chiar mai mult și obține in jur de 35 de mandate. Renato Usatîi intră în Parlament cu 25 de deputați, socialiștii scad dramatic, dar obțin și ei vreo 25 de mandate. Șor iese pe ultimul loc, cu 18-20 de mandate. Celelalte partide nu intră în Parlament.

Trebuie de format guvernul, dar pentru asta este nevoie de o coaliție în Parlament. Maia respinge orice dialog cu deputații lui Sor și socialiștii. Rămâne Usatîi, care recurge la șantaj. Cere funcția de premier și control asupra tuturor instituțiilor de forță. Până la urma le obține, deoarece nu există altă soluție. Astfel, Renato devine cel mai puternic om din stat.

Se pune problema “soluționării” conflictului transnistrean, dar este nevoie de modificat Constituția. Subiectul este dezbătut în Parlament și este aprobat cu majoritatea absolută a deputaților.

Unioniștii protestează în stradă, partenerii străini sunt “îngrijorați”. Moscova zâmbește.

Moldovenii strâng din umeri: “Așa s-a primit!”

Autor: Nicolae  Federiuc

Citește și:

Maia Sandu a cerut și voturile PDM. Ce răspuns a primit de la democrați

Total
0
Shares
 
Total
0
Share