Externe

Potrivit CNN președintele statului Zimbabwe și-a depus mandatul

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Zimbabwe, Robert Mugabe, a acceptat să demisioneze și scrisoarea sa de demisie a fost redactată, a anunțat luni CNN, citând o sursă apropiată negocierilor cu generalii care au preluat puterea la Harare, săptămâna trecută, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Potrivit termenilor acordului, Mugabe și soția sa Grace vor avea imunitatea deplină, potrivit CNN.

Două importante surse guvernamentale au declarat duminică seara pentru Reuters că președintele Mugabe a acceptat să demisioneze, dar că nu cunosc detaliile plecării acestuia de la conducerea țării.

În urma demisiei, Mugabe şi soţia sa ar urma să beneficieze de imunitate deplină.

Săptămâna trecută, Armata din Zimbabwe a preluat puterea, cu scopul declarat de a opri „criminalii” din jurul preşedintelui, care cauzează probleme sociale şi economice.

Sâmbătă, zeci de mii de zimbabwieni au sărbatorit pe străzile din capitala Harare înlăturarea de la putere a preşedintelui Robert Mugabe, cel care a condus statul de la dobândirea independenţei faţă de Marea Britanie, în 1980.

Robert Mugabe şi soţia sa, Grace Mugabe, au fost excluşi din partidul de guvernământ. Robert Mugabe, în vârstă de 93 de ani, intenţiona să predea şefia statului soţiei sale.

Formaţiunea aflată la guvernare a mai anunţat că Mugabe trebuie să demisioneze din funcţia de preşedinte până luni la prânz, în caz contrar vor fi demarate procedurile de punere sub acuzare şi ulterior demitere.

Partidul a decis numirea în funcţia de preşedinte a lui Emmerson Mnangagwa, fostul vicepreşedinte demis de către Robert Mugabe acum două săptămâni.

loading...

Comments are closed.