Poziția dură a lui Biden: „Alexei Navalnîi a fost condamnat pentru că a expus fapte de corupție. Trebuie eliberat imediat”

Joe Biden a reacționat la condamnarea disidentului rus Alexei Navalnîi de către instanțele ruse – președintele american spune că decizia justiției ruse este motivată politic și că Navalnîi a fost țintit pentru că a expus faptele de corupție ale regimului Putin. Biden a cerut eliberarea imediată și fără condiții a opozantului rus.

„Condamnarea motivată politic a lui Alexei Navalnîi și eforturile Rusiei de a suprima libertatea de expresie, libertatea de întrunire și protestele pașnice sunt profund îngrijorătoare pentru noi dar și pentru comunitatea internațională. Domnul Navalnîi a fost țintit pentru că a expus fapte de corupție. El trebuie să fie eliberat imediat și fără condiții”, a spus președintele american.

Anterior, și Departamentul de Stat al administrației sale a condamnat decizia autorităților ruse și a cerut eliberarea imediată a lui Alexei Navalnîi. Guvernele țărilor occidentale au făcut front comun în ce privește cazul Navalnîi și au cerut concertat regimului de la Moscova să îl elibereze pe Navalnîi și să renunțe la reprimarea brutală a protestelor din ultimele săptămâni din Rusia.

Șeful diplomației ruse a calificat solicitările guvernelor occidentale pentru respectarea drepturilor omului drept o „isterie”.

Alexei Navalnîi a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare în cadrul unui proces haotic în care opozantul rus l-a insultat pe liderul autoritar de la Kremlin, Vladimir Putin. Ulterior, susținătorii acestuia au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva deciziei. Forțele de ordine au reprimat cu brutalitate protestele.

sursa: ZdG.md

Citește și: Marea Britanie anunță noi reguli la intrarea în țară. Carantină la hotel pentru cei sosiţi din 33 de state

Total
0
Shares
Total
0
Share