Politic

PPDA cere desemnarea unor conduceri integre la ANRE și la Consiliul Concurenței

Pinterest LinkedIn Tumblr

Reprezentanții Partidului Platforma Demnitate și Adevăr consideră inadmisibilă situația actuală pe piața produselor petroliere, fiind îngrijorați de lipsa de reacție din partea guvernării. Aceștia cer desemnarea unei conduceri profesioniste în fruntea Consiliului Concurenței și a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, transmite IPN.

Fostul deputat Alexandru Slusari a declarat într-o conferință de presă că, într-o singură lună, am asistat la creșterea vertiginoasă a prețurilor la benzină și motorină, creșteri care au trecut peste doi lei per litru. Potrivit lui, aceasta scumpire bruscă a afectat puternic veniturile cetățenilor și economia în ansamblu, în special pe agricultori și transportatori. Alexandru Slusari susține că, după ultimele modificări la Legea cu privire la produsele petroliere, companiile din domeniu majorează zilnic, în mod orchestrat, prețurile la combustibil, indiferent de perioada importării partidelor de carburanți. Astfel, în fiecare zi se produc înțelegeri tenebre de cartel.

„Este alarmant faptul că abuzurile demonstrative pe piața produselor petroliere se întâmplă pe fundalul unui Consiliu al Concurenței decapitat începând cu 11 august, recent, și al unui ANRE care activează în formula înțelegerii obscure Plahotniuc-Ghimpu-Leancă și care au devenit dispeceri de preț în cadrul înțelegerilor petroliștilor principali. Guvernarea, practic, nu reacționează la situația creată, iar comasarea acestor instituții (inițiativă PAS, n.r.) va paraliza activitatea ambelor entități pentru o perioadă îndelungată și va permite companiilor mari să facă mai multe abuzuri fără să fie sancționate”, afirmă Alexandru Slusari.

Platforma DA cere ca Parlamentul și Guvernul, de urgență, să asigure prompt funcționalitatea Consiliului Concurenței, prin desemnarea unei conduceri profesioniste și integre în fruntea instituției, care să acționeze imediat în privința combaterii acordurilor de cartel și a sancționării dure a participanților. De asemenea, cere demiterea conducerii ANRE și desemnarea altei componențe, în baza meritocrației, neafilierii politice și integrității. O altă cerință este alocarea compensațiilor pentru agricultorii mici și mijlocii, precum și pentru companiile de transportare a pasagerilor pe cursele regulate în formă de restituire a accizelor.

loading...

Comments are closed.