Deputații din Platforma lui Andrei Năstase nu susțin încercările Maiei Sandu și ale PAS de a interpreta textul Constituției la Curtea Constituțională, ca pe această cale să determine autodizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, transmite Telegraph.md, cu referire la Sputnik.md
Și asta nu este doar o presupunere, ci o certitudine confirmată de o recentă declarație de-a unui deputat PPDA. Este vorba de Igor Munteanu care a participat la o emisiune pusă pe post de o televiziune afiliată lui Andrei Năstase, la care deputatul a declarat franc că speră ca membrii Curții să respingă sesizarea deputaților PAS care i-au solicitat Curții să se pronunțe dacă este posibilă autodizolvarea Parlamentului, chiar dacă această procedură nu este prevăzută de textul constituțional.
PPDA speră că Curtea Constituțională să respingă sesizarea PAS
Iată ce declarație a făcut Igor Munteanu:
„Sunt convins că la sesizare (PAS – n.n.) se va răspunde și prevederile din Constituție care stipulează exact situația în care Parlamentul pleacă în demisie vor fi respectate. Asta este speranța mea„, a spus Igor Munteanu.
De notat aici că speranța lui Igor Munteanu este una absolut legitimă, odată ce Constituția prevede doar două modalități de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate: dacă nu se poate forma un guvern sau dacă deputații nu adoptă nicio lege în termen de 90 de zile. Pentru toți este clar acest lucru, nu și pentru Maia Sandu și deputații PAS care i-au cerut Curții să spună dacă este posibil și cum este posibil ca Parlamentul să decidă propria dizolvare.
Igor Munteanu: Alegeri anticipate, dar nu cu orice preț
Din declarația făcută de Igor Muntean se înțelege că Platforma nu susține nu doar interpretarea arbitrară a Constituției, acțiune la care s-a dedat Maia Sandu și PAS, care speră în reușita acțiunilor lor grație unei posibile complicități a Curții Constituționale, dar și că PPDA nu este de acord nici cu haosul provocat în țară de somațiile de a demisiona făcute de noul președinte Guvernului Chicu, care, bun, rău, dar totuși asigura administrarea țării.
„Noi am participat la consultările cu președintele Maia Sandu și i-am exprimat toate incertitudinile care pot să apară din această criză politică. Pentru că, odată ce mergi cu o moțiunea de cenzură și ești pregătit s-o voteze în Parlament, înseamnă că ai un plan în gând: vrei să schimbi pe cel căruia îi spui guvern catastrofă … Problema este cu ce îl înlocuiești. Și evident Constituția prevede două formule foarte simple. În primul rând, înaintezi un candidat la formarea acestui guvern, chiar cu riscul de a avea o întârziere în planificarea ta pentru alegeri anticipate. Există un consens pentru alegerile anticipate, dar nu cu orice cost, nu cu orice preț„, a declarat Igor Munteanu.
Este adevărat că această nuanțare a poziției PPDA plasează respectiva formațiune nu doar pe linia corectitudinii juridice, dar vine să satisfacă cumva și interesele politice mai… egoiste ale Platformei. Este bine știut că PPDA nu are nicio șansă să acceadă în Parlament în cazul unor alegeri parlamentare anticipate (dar nici ale celor ordinare) și interesul deputaților Platformei ar fi să-și ducă mandatul până la capăt. Dar până la acest capăt mai sunt doi ani, ceea ce nu este puțin.