Alte știri

Precizarea MAI despre individul care s-a prezentat ca fiind polițist

Pinterest LinkedIn Tumblr

În consecința apariției materialului video postat pe o rețea de socializare, în cadrul căruia un ex-polițist, utilizând uniforma poliției, declară și susține vehement un candidat electoral din turul I al scrutinului electoral prezidențial, MAI precizează că condamnă acțiunile de denigrare și implicare a instituției în activități cu caracter politic.

În acest context, de menționat este faptul că, funcționarul public cu statut special este restricționat de a promova opinii sau preferințe politice. Totodată, utilizarea ilegală a uniformei și identității polițistului în scopuri obscure este pasibilă de sancționare conform indicilor Art. 324 al Codului Contravențional al Republicii Moldova – Uzurparea de calități oficiale.

În această ordine de idei, Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI a inițiat anchetă de serviciu în scopul stabilirii circumstanțelor cu referire la caz conform prevederilor legislației în vigoare. Până la moment, a fost stabilit că, persoana vizată a activat în organele afacerilor interne (OAI) din anul 2009 până în luna mai curent.

Totodată, de menționat este faptul că, pe parcursul activității în OAI acesta a figurat într-o cauză penală conform art. 190 al Codului Penal al Republicii Moldova (escrocherie). Adițional, a fost sancționat contravențional de două ori pentru accidentarea automobilului de serviciu și parcarea interzisă în timpul exercitării misiunilor de serviciu și sancționat conform art. 76 (1) pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie și combaterea bolilor epidemice.

Astfel, în speța de referință, dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă amendă de la 18 la 48 unități convenționale.

Subsidiar, Secretarul de Stat al MAI, Mariana GRAMA, în cadrul vizitelor de lucru operaționale și strategice la subdiviziunile MAI, a reiterat sarcinile și competențele stabilite de CEC, în vederea realizării bunei desfășurări a scrutinului prezidențial și a evitării derogărilor legislative. Până la moment, nu a fost probată informația cu referire la implicarea Marianei GRAMA în activități care contravin statutului de funcționar public. În acest context, dacă se va proba veridicitatea informației, persoanele vor fi sancționate conform legislației în vigoare.

Astfel, MAI condamnă acțiunile de denaturare și de denigrare a imaginii instituției și funcționarului public cu statut special. Totodată, nu va tolera acțiunile ilegale cu tentă politică menite să perturbe activitatea Poliției Naționale și să pericliteze orânduirea constituțională.

loading...

Comments are closed.