Precizările lui Fadei Nagacevschi referitor la finanțarea alegerilor din 11 iulie

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a venit cu prezizări referitor la finanțarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021:

“Despre finanțarea campaniei electorale și paranoia populiștilor
1. Inițial CEC a cerut 125 mln lei în baza unui deviz estimativ;
2. Guvernul a oferit 70 mln lei și a cerut revizuirea devizului de către CEC;
3. Guvernul suplimentar a revizuit unele linii de cheltuieli bugetare ale MAEIE, astfel încât să fie asigurată finanțarea adecvată a alegerilor din afara țării;
4. Guvernul a asigurat organul electoral cu dezinfectanți și toate consumabilele necesare.
5. CEC mai cere circa 22 mln lei(observăm suma totală e mult sub 125 mln lei solicitați inițial).
Notez, sumele solicitate de CEC, pe lângă faptul că sunt estimative, pot fi achitate de către Guvern și după 11.07.2021, fapt confirmat de către Președintele CEC, reieșind din destinația acestor sume.
Menționez
a) Sumele solicitate inițial de CEC aparent au fost exagerate, reieșind din solicitările ulterioare;
b) În condițiile calculelor în permanentă schimbare a CEC, unui buget public auster, condițiilor meteo și sanitar-epidemiologice nefavorabile, a necesităților de finanțare suplimentară a colaboratorilor de poliție pentru munca prestată în ziua alegerilor, a unui Guvern în demisie, în condițiile în care multe sume urmează a fi achitate funcționarilor electorali după alegeri, Guvernul își va executa obligațiile sale financiare în termen, reieșind din cheltuielile efective, confirmate nu prin deviz provizoriu, dar prin acte confirmative certe.
Țara nu dispune de atât de mulți bani încât să-i blocheze pentru niște cheltuieli iluzorii.
De altfel, această abordare a fost agreată cu membrii Guvernului și noi ne vom respecta angajamentele așa cum le-am agreat cu colegii.
În rest, totul ce se petrece în jurul acestui subiect este populism ieftin cu implicarea unor instituții de stat în activități de agitație electorală.
Noi la circ nu participăm.”, a scris Fadei Nagacevschi pe pagina sa.

Total
0
Shares
Total
0
Share