Precizările PA despre cauza penală cu privire la o judecătoare de la CSJ

În martie 2022, procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat percheziții la biroul, domiciliul și automobilul președintei interimare a Curții Supreme de Justiție (CSJ), vizată în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite. Consiliul Superior al Magistraturii a eliberat acordul pentru efectuarea perchezițiilor, la solicitarea procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu. În rezultatul acțiunilor de urmărire penală desfășurate, în privința magistratei nu a fost aplicată nici o măsură procesuală de constrângere. Ulterior, judecătoarea a fost recunoscută în calitate de bănuită în cauza penală pornită pentru îmbogățire ilicită.

În realizarea investigațiilor pe caz a fost supusă verificării toată informația lansată în mass-media, precum și cele obținute în cursul realizării urmăririi penale. În cadrul urmăririi penale a fost dispusă Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) efectuarea investigațiilor financiare paralele în vederea determinării cuantumului veniturilor obținute și cheltuielilor realizate de judecătoare în perioada exercitării funcției de demnitate publică, identificării surselor de venit nedeclarate și a bunurilor deținute personal sau prin terți pe teritoriul Republicii Moldova sau în alte jurisdicții.

Analizând în ansamblu materialul probator administrat, în coraport cu rezultatele investigații financiare paralele realizate de ARBI în cauza vizată, până la etapa expirării termenului de bănuit, 22 septembrie 2022, se constată că nu au fost identificate probe ce ar statua decizia de punere sub învinuire. Ca urmare, s-a decis scoaterea de sub urmărire penală a bănuitei, dar cu continuarea urmăririi penale deoarece au fost dispuse acțiuni procesuale ce nu au fost finisate până la data de 22 septembrie. În cazul în care vor fi dobândite probe noi, ce nu au fost cunoscute la momentul scoaterii de sub urmărire penală, procuratura va întreprinde acțiunile ce se impun de lege.

Amintim că statutul de bănuit poate fi atribuit unei persoane pentru un termen maxim de 6 luni.

Procuratura Anticorupție și CNA vor reveni cu detalii suplimentare pe marginea derulării investigațiilor cu respectarea prezumție de nevinovăție.

Total
0
Shares
Total
0
Share