Precizările STISC privind tentativele de atac cibernetic din ultimele 72 de ore

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC ) informează că, în ultimele 72 de ore, au fost contracarate mai multe tentative de atacuri cibernetice asupra sistemelor informaționale de importanță statală.

Ținta atacurilor au fost circa 80 de sisteme informaționale, platforme și portaluri publice, impactul asupra funcționării acestora fiind unul limitat. Natura atacurilor este complexă, pe mai mulți vectori, având un caracter adaptiv continuu la măsurile de răspuns întreprinse. Intensitatea acestora s-a modificat, crescând continuu pe parcursul zilei. Toate tentativele de compromitere a sistemelor au fost raportate instituțiilor de aplicare a legii.

Scopul acestor tentative de atac cibernetic a fost de a cauza indisponibilitatea resurselor informaționale ale statului prin transmiterea unui număr mare de cereri de conexiune sau a unui volum mare de date, având obiectivul de a suprasolicita resursele de procesare ale sistemelor informaționale.

Conform analizei preliminare, atacurile au un caracter distribuit și sunt efectuate din afara Republicii Moldova, de pe adrese IP localizate în diferite țări, de pe echipamente și rețele compromise – situație tipică pentru astfel de incidente cibernetice.

STISC împreună cu autoritățile vizate și instituțiile de aplicare a legii, își desfășoară activitatea în regim de alertă pentru a contracara atacurile, a minimiza impactul acestora și a asigura funcționalitatea sistemelor informaționale guvernamentale, inclusiv, pentru a identifica persoanele implicate, cu ulterioara atragere la răspundere a acestora.

Precizăm că, STISC monitorizează continuu dinamica atacurilor, iar evoluția situației privind atacurile cibernetice va fi comunicată periodic.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share