Actual

Premieră pentru diplomația Republicii Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ambasadorul Tatiana Molcean, reprezentanta permanentă a Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU și alte organizații internaționale la Geneva, a fost aprobată în calitate de președintă a Adunării Generale a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, mandatul va fi exercitat pe parcursul a doi ani și va începe imediat după finalizarea lucrărilor celei de-a 62-a runde de Adunări OMPI, care se desfășoară în perioada 4-8 octombrie, la Geneva.

„Este o premieră pentru diplomația Republicii Moldova când un reprezentant al țării preia o funcție de asemenea nivel în cadrul unei organizații internaționale din sistemul ONU. Preluarea, la această etapă, a mandatului comportă și o încărcătură simbolică, Republica Moldova marcând în anul 2021 aniversarea a 30-cea de la aderarea la Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale”, scrie MAEIE.

Republica Moldova va fi un membru activ în setarea agendei globale în domeniul proprietății intelectuale, participând direct la dezbaterile privind subiectele cheie de pe agenda instituției. „În mod aparte, voi continua efortul de facilitare a interacțiunii dintre aplicarea în practică a instrumentele de protecție a proprietății intelectuale și soluționarea prin inovare, transfer de tehnologii și comerț a problemelor acute din domeniul sănătății. Prioritate va fi acordată, de asemenea, promovării inovării în rândul tinerilor, dar și aspectelor de gen” – a declarat ambasadoarea Tatiana Molcean, cu ocazia aprobării în funcție.

Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale a fost creată în 1967 și întrunește 193 de state membre. Rolul principal al organizației este promovarea unui sistem internațional al Proprietății Intelectuale echilibrat și efectiv, care permite dezvoltarea inovațiilor și creativității pentru beneficiul tuturor. Republica Moldova a devenit membru OMPI în anul 1991.

loading...

Comments are closed.