Premierul Chicu a cerut ministerului Finanțelor să asigure achitarea salariilor restante lăsate de Maia Sandu

Prim-ministru, Ion Chicu, Chicu

În debutul ședinței de astăzi, premierul Ion Chicu a menționat despre restanțele salariale înregistrate în sectorul bugetar pentru luna octombrie și a solicitat în mod urgent soluționarea acestei probleme. „În urma unor carențe în activitatea Executivului într-o perioadă anterioară, avem restanțe la achitarea salariilor în sectorul bugetar pentru luna octombrie. La ora 12:00, erau 1.525 de persoane din 64 de instituții care nu au primit salariile pentru octombrie. Vreau să știu când finalizăm salarizarea”, a declarat Ion Chicu.

Ministrul Finanțelor a menționat că salariile au fost achitate în cea mai mare pondere. „Lucrăm intensiv cu instituțiile care au rămas fără salarii  pentru a depăși situația. Finanțările sunt disponibile, mijloace financiare sunt mai mult decât suficiente. Credem că mâine sau cel târziu poimâine totul trebuie să fie achitat”, a explicat ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța.

În continuare, șeful Executivului a subliniat importanța identificării infrastructurii pentru investiții în fiecare centru raional și precizat că intenționează să se întâlnească cu președinții consiliilor raionale alese în scrutinul din 20 octombrie pentru a stabili un program în acest sens. „Am vorbit cu dl. ministru Usatîi despre crearea platformelor industriale în fiecare centru raional. Știu că ați început să elaborați un plan în care sunt identificare spații unde am putea dezvolta aceste platforme industriale. Vă rog să avem finalizată această listă cât mai curând”, a declarat prim-ministrul.

Tot în cadrul ședinței, premierul Ion Chicu a abordat subiectul dezvoltării economice și creșterea numărului locurilor de muncă, subliniind importanța modificării regulamentului în acest sens. „Țin să menționez despre subiectul privind subvenționarea locurilor de muncă, a salariilor concetățenilor noștri care la moment muncesc peste hotare. Anul viitor vom implementa proiecte majore și vom avea nevoie de forță de muncă suplimentară, și contăm pe  concetățenii noștri plecați. Trebuie săi atragem acasă și intenționăm subvenționarea salariilor din bugetul de stat”, a subliniat șeful Cabinetului de miniștri.

Prim-ministrul s-a referit și la programul „Prima Casă”, ritmul de implementare a căruia a scăzut considerabil şi a menționat că trebuie create mecanisme de repornire a acestuia.

Prim-ministrul a solicitat și responsabilizarea angajaților din structurile guvernamentale și instituțiile publice ce ține de utilizarea banilor publici în interes propriu. „Știu că există tendința, când vine persoana în funcție nouă, dorește să schimbe laptopul, gadgeturile, mașina. Această tendință de a ne înnoi s-o lăsăm în trecut. Nu procurăm laptopuri noi, telefoane din contul instituției. Cunosc cazuri de dorință de a cheltui banii publici”, a declarat premierul. Ion Chicu a cerut Cancelariei de Stat verificarea modului în care este folosit transportul de serviciu al Casei Naționale de Asigurări în Medicină, dar și evaluarea altor structuri.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share