PREMIERUL CHICU ȘI POLITICA REALĂ

Ion Chicu, Victor Nichituș, Moldpres Agency

Premierul Ion Chicu a reușit să obțină suportul politic a celor mai importante instituții ale statului moldovean: Președinția, Parlamentul și Guvernul.

Semn că Partidul Socialiștilor a învățat nefericita lecția politică prin care a trecut Partidul Democrat în timpul Cabinetului Filip, atunci executivul moldovean nu a avut susținerea politică a instituției prezidențiale. Motiv destul de suficient pentru care democrații nu au putut rezolva problemele sociale.

Democrații moldoveni au beneficiat de susținerea Statelor Unite și a României, dar nu au avut deschiderea Federației Ruse, oportunitate care le-ar fi oferit rezolvarea a mai multor probleme economice, deci și sociale.

Beneficiind de suportul politic al instituției prezidențiale, prin vizita care o va face la Moscova premierul Chicu își securizează rezolvarea unor probleme economice.

Problemele sociale au fost ignorate de guvernul condus de Maia Sandu. Socialiștii moldoveni au spus, cu subiect și predicat, că Maia Sandu oricum ar fi fost demisă din funcție pentru refuzul de a indexa pensiile, pentru nivelul mare al criminalității și pentru probleme în economie. De aici.

Vizita la Moscova a premierului Chicu va astupa golul lăsat de Maia Sandu. Fostul premier, a refuzat din raționamente politice, egoiste, să se întâlnească cu premierul Medvedev pentru a rezolva problemele economice și energetice aflate pe agenda moldo-rusă. Maia Sandu a făcut asta conștient. A fost eroare de management  statal ori a fost vorba de altceva, deasupra raționamentelor înguste ale grupului politic din care face parte? Nu știu. Dar nu pot crede că fostul premier nu a știut că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va fi dat în exploatare mai târziu decât era planificat. Potrivit experților în domeniul energetic, autoritățile moldovene vor avea posibilitatea să îl utilizeze doar după ianuarie/februarie 2020. De aici.

Primul ministru Chicu va încerca să rezolve problemele critice existente pe agenda moldo rusă: problema transportatorilor, a exportului produselor agro-alimentare moldovenești pe piața rusă și aprovizionarea cu gaze naturale.

Acestea sunt chestiuni decisive pentru dezvoltarea și transformarea spațiul dintre Prut și Nistru într-un loc de cooperare a Vestului cu Estul. Unii experți numesc asta zonă gri, îmi permit să-i spun Parteneriat Estic. Pentru a dezvolta spațiul moldovean e nevoie de creșterea calității vieții celor care locuiesc aici. De aici și măsurile sociale care urmează să fie implementate în următoarele săptămîni. Cele șapte măsuri urgente, nu le voi enumăra, sunt cunoscute, vin să oprească șocul economic prin care au trecut cetățenii moldoveni în timpul celor cinci luni de guvernare liberală – da, politicile aplicate de Cabinetul Sandu au fost în mare măsură liberale. Acțiunile de protecție socială anunțate de președintele Dodon au ca esență politici social-democrate. De aici.

Observatorii din România ai fenomenului politic moldovenesc se întreabă dacă Federația Rusă a avut sau nu un rol în căderea Guvernului Sandu? Tot ei își răspund – nu există, deocamdată, probe în acest sens. De aici.

Ceea ce s-a întâmplat la Chișinău nu este rezultatul unei ecuații de putere gândită de Moscova este urmarea confruntării politicilor liberale ale Maiei Sandu cu politicile social democrate ale socialiștilor moldoveni.

Îmi pare firesc ca decidenții politici din Palatul Victoria, de esență liberală, să o sprijine pe Maia Sandu. Doar că, premierul Orban, care a promis o vizită la Chișinău, ar trebui să își respecte angajamentul, în acest mod va demonstra că susține toți cetățenii moldoveni, nu doar anumite persoane. Vizita ar fi și un semn de mulțumire față de autoritățile moldovene care au permis deschiderea unui număr record de secții de votare pentru alegerile prezidențiale pe teritoriul Republicii Moldova. De aici.

Constat că înainte de plecarea la Moscova, prim-ministrul Chicu s-a întâlnit atât cu ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereck J. Hogan cât și cu șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău cărora le-a dat asigurări în legătură cu angajamentul cabinetului de miniștri în vederea îndeplinirii planului de acțiuni prevăzut de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Ambasadorul Statelor Unite a reiterat sprijinul țării sale  pentru toate proiectele care vor fi realizate de Guvernul moldovean în folosul cetățenilor. De aici.

Cuvintele ambasadorului american pot fi interpretate ca un accept al vizitei la Moscova a noului șef de guvern.

Chiar dacă în urma întâlnirilor premierului Chicu cu reprezentanții Uniunii Europene, Statelor Unite și ai Federației Ruse, nu s-a exprimat o mare simpatie pentru noul cabinet de miniștri, s-a desprins o concluzie, că mai există consensul marilor actori politici din regiune pe Republica Moldova.

Acest lucru arată că, în ciuda unor reticențe din Uniunea Europeană, primul ministru Chicu a preluat, din mers, rolul predestinat Maiei Sandu în iunie, la crearea alianței PSRM/ACUM – cel de armonizare, cu acceptul american, a relației dintre Bruxelles și Moscova. Această concordanță dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă, nu trebuie schimbată. Un actor bolnav nu poate opri desfășurarea spectacolului – dispariția Maiei Sandu din ecuația de putere moldovenească nu poate duce la dezechilibrarea înțelegerii regionale a celor trei.

Și da, politica reală dintre Prut și Nistru se face cu măsuri de protecție socială pentru oamenii simpli și săraci ai provinciei moldave, prin noroiul căreia consilierii popularilor europeni, adică ai Maiei Sandu,  nu au călcat niciodată.

Autor: Victor Nichituș

Total
0
Shares
 
Total
0
Share