Actual

Premierul Ion Chicu a avut o convorbire telefonică cu omologul său bulgar Boyko Borissov

Pinterest LinkedIn Tumblr

Prim-ministrul Ion Chicu a purtat o discuție telefonică cu premierul Republicii Bulgaria Boyko Borissov. Demnitarii au discutat despre progresele realizate pe agenda bilaterală și perspectivele de dezvoltare și consolidare a relațiilor moldo-bulgare în diverse domenii de interes reciproc.

Pe agenda de discuției s-au regăsit subiecte precum: intensificarea dialogului bilateral; dezvoltarea proiectelor și inițiativelor comune, menite să contribuie la fortificarea relațiilor moldo-bulgare; avansarea în procesul de implementare a agendei de reforme și implementarea Acordului de Asociere cu UE; schimb de opinii asupra experienței ambelor state în procesul de depășire a provocărilor legate de pandemia de COVID-19; cooperarea în domeniul educației, științei și culturii; consolidarea relațiilor comercial-economice, atragerea investițiilor și dezvoltarea parteneriatelor de afaceri.

Premierul a subliniat succesul Forumului de afaceri moldo-bulgar, desfășurat recent online. În această ordine de idei, Ion Chicu a încurajat investitorii și companiile bulgare să valorifice oportunitățile investiționale ale Republicii Moldova.

Ion Chicu a exprimat mulțumiri Guvernului de la Sofia pentru suportul acordat în perioada pandemiei: „Gestul poporului și autorităților bulgare este o manifestare a relațiilor tradiționale de prietenie și o dovadă de solidaritate într-o perioadă atât de grea pentru toate statele. Suntem convinși că sprijinul țărilor prietene, inclusiv al Bulgariei, va permite Republicii Moldova să facă față acestei situații extrem de dificile”, a spus premierul.

Un alt subiect abordat a fost cel legat de activitatea și dezvoltarea Universității de Stat „Grigore Țamblac” din orașul Taraclia. Părțile au menționat că pledează pentru identificarea în comun a unor soluții durabile în acest sens, inclusiv din perspectiva transformărilor în sistemul de învățământ superior național și a ralierii acestuia la demersurile strategice și standardele de calitate în spațiul european al învățământului superior: „Vom asigura sustenabilitatea tuturor instituțiilor de învățământ care oferă studii de calitate, creând condițiile necesare, astfel încât tinerii din Republica Moldova, inclusiv cei din Taraclia, să obțină calificări relevante, diplome recunoscute și abilități competitive pe piața forței de muncă”.

De asemenea, premierul Chicu a exprimat recunoștință părții bulgare pentru delegarea mai multor profesori bulgari în instituțiile de învățământ din Republica Moldova în scopul asigurării unui nivel înalt de predare a limbii bulgare în țara noastră.

Șeful Guvernului a menționat că Republica Bulgară continuă să rămână un partener important al țării noastre, oferind sprijin și asistență consecventă în promovarea agendei de reforme și implementare a Acordului de Asociere cu UE.

La finalul discuției, prim ministrul Bulgariei a lansat invitația premierului Ion Chicu de a întreprinde o vizită în Bulgaria.

loading...

Comments are closed.