Alte știri

Premierul Ion Chicu l-a invitat pe prim-ministrul României, Ludovic Orban, la evenimentul oficial de inaugurare a Gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău

Pinterest LinkedIn Tumblr

În debutul ședinței de Guvern, Prim-ministrul Ion Chicu a menționat că în acest an, Republica Moldova are un motiv suplimentar de a celebra Ziua Independenței, întrucât a fost dat în exploatare Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, unul dintre cele mai importante obiective al infrastructurii energetice naționale, care va consolida și mai mult independența țării noastre. Lansarea gazoductului va spori securitatea energetică a Republicii Moldova, fiind o alternativă reală pentru aprovizionarea cu gaze naturale a țării în diferite circumstanțe. Evenimentul de inaugurare va avea loc pe 27 august.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

„Aduc mulțumiri Guvernului și poporului român pentru investițiile și suportul oferite în construcția acestui obiectiv care merită inaugurat în cadrul unui eveniment frumos. Pe 27 august este sărbătoare mare, cu această ocazie am remis premierului român, dlui. Ludovic Orban invitația de a participa la acest eveniment pentru a-i reda importanța națională”, a precizat Ion Chicu, exprimând speranța că operatorul intern în scurt timp va aproviziona țara cu gaze naturale, inclusiv prin intermediul acestui Gazoduct.

În debutul ședinței de astăzi, Ion Chicu s-a referit și la situația din agricultură afectată de seceta severă, menționând că evaluările MADRM arată că peste 50% din terenurile semănate cu cereale de grupa I au suferit pierderi mai mult de 60%.  În aceste condiții, Guvernul a alocat 200 milioane de lei pentru acordarea suportului acestor fermieri. „MADRM și AIPA au lansat procesul de oferire a acestor bani. Fac apel către agricultori să aplice rapid pentru a primi acești bani de mare folos. Solicit colegilor responsabili să achite banii până la sfârșitul lunii august”, a spus Ion Chicu.

Prim-ministrul a venit cu un mesaj inclusiv către agricultorii protestatari care au blocat traseele și drumurile naționale: „Guvernul vine cu suport, dar nu va tolera șantaj de genul respectiv, agricultorii vor primi suport, dar reprezentanții acestei ramuri economice nu trebuie să creeze dificultăți altor cetățeni. Blocarea traseelor nu este o soluție”.

Ion Chicu a solicitat ministrului Perju să continue discuțiile constructive cu agricultorii din teritoriu, totodată a menționat că securitatea alimentară a țării nu are de suferit, însă responsabilii de la MADRM trebuie să vină cu un plan de acțiuni pe termen lung, în condițiile în care seceta va continua și pe viitor.

loading...

Comments are closed.