Premierul Pavel Filip cere demisia șefului postului vamal și cea a șefului Poliției de Frontieră de la Leușeni

Premierul Filip, despre reținerea celor șase profesori de la ASEM, Cineva își bate joc de viitorul RM

Premierul Pavel Filip a cerut în ședința de astăzi demisia șefului postului vamal și șefului Poliției de Frontieră de la punctul de trecere Leușeni, după ce a constatat săptămâna trecută că aceștia nu au respectat indicațiile pe care le-a dat.

Mesajul meu este foarte simplu: demisia. Și cea a șefului Poliției de Frontieră de la acest punct, și cea a șefului Serviciului Vamal de la acest post vamal. Și vreau să vă spun că eu o să mai merg pe la punctele de trecere a frontierei, doar că demisiile o să fie deja la un nivel mai înalt”, a declarat premierul.

Șeful Guvernului a făcut săptămâna trecută o vizită inopinată la vama Leușeni, unde a găsit nereguli. Mai exact, pasagerii din autocarele cu turiști erau coborâți din autobuze și verificați, creând disconfort cetățenilor, chiar dacă premierul a cerut anterior ca acest lucru să fie făcut doar când există suspiciuni. Pavel Filip a solicitat Corpului de Control să analizeze situația.

Potrivit raportului prezentat de Corpul de Control, în ultimele 2 săptămâni, din 1057 de autocare care au trecut frontiera, doar 54 se încadrau în criterii de risc. „După verificări, s-a constatat că și șeful vămii, și șeful Poliției de Frontieră m-au mințit. Le-am solicitat să efectueze controlul autocarelor, mașinilor, fără a scoate oamenii din autobuze, fără a le scoate bagajele dacă nu reprezintă riscuri. Mi-au spus că exact așa și fac. S-au ridicat înregistrările video și am văzut că doar în ziua aceea, de dimineața, 6 autocare cu turiști: toți dați jos, toate bagajele jos, trecute prin scaner. Am văzut o imagine – bătaie de joc:  ora 2:00 noaptea, scoși toți afară din autobuz, turiștii, părinți cu copii mici, afară ploua și așa două ore până au făcut toate procedurile”, a menționat Filip.

Premierul a cerut, de asemenea, de la angajații de la Serviciul Vamal și Poliția Frontieră să aibă o atitudine respectuoasă față de cetățeni. „Și argumentul că la vama românească se stă mai mult nu merge. Nu mă interesează alte vămi, mă interesează ce se întâmplă la noi în țară, pentru că asemenea persoane nu au ce căuta în serviciul public. În serviciul public trebuie să lucreze oameni care tratează cu respect cetățenii”, a punctat premierul.

Pavel Filip a anunțat că va expedia o scrisoare premierului român Viorica Dăncilă în care va solicita identificarea unor soluții pentru problemele de la punctele de trecere a frontierei. Potrivit studiului „Evaluarea coridoarelor comerciale ale Moldovei” realizat cu suportul USAID, timpul mediu necesar pentru trecerea unei frontiere românești este de aproape 6 ore (380,4 minute), în timp ce în cazul unei frontiere non-române a UE este vorba de 23,8 minute. În același timp, transportatorii stau uneori chiar și 3 zile în vama Leușeni-Albița.

Total
0
Shares
Total
0
Share