Alte știri

Premierul Portugaliei: Suntem într-o fază groaznică a pandemiei

Pinterest LinkedIn Tumblr

Portugalia este într-o fază „groaznică” a pandemiei de coronavirus, a declarat miercuri seară premierul Antonio Costa. El a atras atenția că trebuie să mai treacă săptămâni până când lucrurile ar putea începe să se îmbunătăţească şi că din străinătate nu poate veni decât un ajutor limitat, relatează Reuters.

Portugalia are cel mai ridicat bilanţ pe şapte zile din lume în privinţa numărului zilnic de îmbolnăviri şi decese la un milion de locuitori.

Situaţia nu este „proastă”, ci „groaznică”, a declarat Costa.

„Nu are rost să alimentăm iluzia că nu ne aflăm în cel mai greu moment. Şi ne vom confrunta cu acest moment pentru alte câteva săptămâni, cu siguranţă”, a spus el, scrie Agerpres.

Peste 20 de ambulanţe cu pacienţi COVID-19 stăteau la coadă miercuri seară la intrarea celui mai mare spital din Portugalia aşteptând să se mai elibereze paturi, în timp de medici din alte spitale au atras atenţia asupra riscului ca sistemul de ajutor cu oxigen să se prăbuşească.

Costa a precizat că situaţia s-a înrăutăţit parţial din cauza relaxării măsurilor restrictive dintre Crăciun şi sfârşitul anului, dar şi din cauza virulenţei noii tulpini a virusului, detectată în Marea Britanie.

Germania a anunţat miercuri că trimite experţi militari medicali în Portugalia pentru a vedea ce fel de sprijin poate oferi, dar Costa a atras atenţia că Germania şi alţi parteneri europeni nu pot face prea mult.

„Este diferit pentru o ţară cu o poziţie geografică precum Portugalia, aflată între Atlantic şi Spania, comparativ cu o ţară care este în centrul Europei şi are graniţe cu mai multe state şi, prin urmare, colaborarea transfrontalieră este mult mai întâlnită şi mai uşoară”, a explicat el.

loading...

Comments are closed.