Alte știri

Preot: ce NU trebuie să facă Creștinii de Paștele Blajinilor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Într-un inteviu pentru ZdG, episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu vorbește despre cum ar trebui să fie conduita creștinilor în perioada sărbătorilor Pascale. Astfel, episcopul punctează că de Paștele Blajinilor, credincioșii trebuie să meargă la mormintele răposaţilor pentru a săvârşi rânduiala de pomenire, dar să nu facă din mormintele rudelor mese copioase.

 „În noaptea Învierii, de sărbătoarea Sfintelui Paşti, credincioşii ar trebui negreşit să se afle la biserică, să participe activ la liturghia din noaptea Învierii. La sfârşitul acesteia, să se unească cu Hristos prin taina împărtăşaniei, să-şi sfinţească prinoasele şi să meargă acasă. Dar, să nu fie regăsiţi în văi, câmpii, pe dealuri, pe caldarâmurile satului şi să facă ruguri, care nu aduc niciun folos decât poluează aerul şi îi încurcă pe adevăraţii credincioşi să ia parte la sărbătoarea Învierii.

Cât priveşte Paştele Blajinilor, credincioşii trebuie să meargă la mormintele răposaţilor, la rude, care se află în acest dormitor veşnic, în cimitir, pentru a săvârşi rânduiala de pomenire, pentru a oferi celor nevoiaşi careva daruri pascale, dar să nu facă din mormintele rudelor, care sunt mici altare de jertfă, mese copioase, unde acestea derivă deseori în beţii, în utilizarea unui limbaj licenţios şi în alte acţiuni care nu sunt demne de numele creştin şi care aduc multă supărare celor adormiţi întru Domnul”, spune Ioan Moșneguțu.

În acest an, creștin-ortodocșii vor sărbători Paștele Blajinilor pe 15 și 16 aprilie. În această perioadă, locuitorii capitalei vor beneficia de transport gratuit  până la Cimitirul „Sf. Lazăr”.

loading...

Comments are closed.