Social

Preot: În seara Învierii creştinii trebuie să meargă la biserică pregătiţi sufleteşte în primul rând

Pinterest LinkedIn Tumblr

Creştinii ortodocşi sărbătoresc în această duminică Paştile. Contactat de IPN, preotul Eugen Onicov de la Biserica „Sfântul Pantelimon” din Chișinău, a spus că potrivit tradiţiilor, în seara zilei de sâmbătă creştinii sunt îndemnaţi să meargă la biserică pregătiţi trupeşte şi sufleteşte. Slujba Învierii începe în jur de ora 23.30.

Preotul afirmă că darurile cu care creştinii sunt îndemnaţi să meargă la biserică trebuie să fie ouăle roşii, pasca şi cozonacul, pentru a le sfinţi după sluba Învierii. Eugen Onicov mai spune că după ce asistă la liturghie şi după ce sfinţesc darurile aduse, creştinii merg pe la casele lor unde sărbătoresc Paştile împreună cu cei dragi, ciocnesc ouă roşii şi îşi zic Hristos a Inviat.

Sluba din seara Învierii, mai afirmă preotul, este specială. Cântările sunt de sărbătoare, de bucurie, prin care se vesteşte Învierea lui Iisus Hristos, în special prin Troparul Învierii, cântarea centrală a sărbătorii. Aceste slujbe pascale se oficiază toată săptămâna de după Paşti care este denumită Săptămâna luminată.

ÎPS Mitropolit Vladimir în Pastorala dedicată sărbătorii Învierea Domnului îndeamnă oamenii să meargă la biserică să îl primească pe Hristos cel Înviat, să ia lumină din Lumina Lui, adevăr, înțelepciune şi iubire din Adevărul, Înțelepciunea şi Iubirea împărtășită de El lumii. ÎPS Mitropolit Vladimir susţine că Învierea lui Iisus ne dăruiește certitudinea că viața noastră va continua.

ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, Arhiepiscopul Chișinăului și Exarhul Plaiurilor, în cuvântarea sa pastorală dedicată creştinilor la Sărbătoarea Învierii Domnului, spune că Paştile este o zi de Mare Praznic, suntem cu toții stăpâniți de o bucurie, am aflat că Hristos a înviat din morți. ÎPS Petru mai spune că această bucurie a Învierii vine după un lung drum, o lungă călătorie pe calea postului, a rugăciunii, a nevoilor personale și a dragostei necondiționate față de aproapele nostru.

loading...

Comments are closed.