Preoţii consideră că taxele bisericeşti sunt necesare. Ce cred creștinii?

Ştirea despre parohul Ioan Graur din Şoldăneşti, care a anulat taxele bisericeşti, a provocat mai multe reacţii în societate. În timp ce reprezentanţii Mitropoliei Moldovei salută iniţiativa, unii preoţi spun că toate contribuțiile financiare pentru biserici sunt făcute din suflet şi reprezintă o sursă importantă de venit pentru lăcaşurile sfinte.

Şi enoriaşii au păreri împărţite despre banii adunaţi de biserici. După ce s-au cununat, Tatiana şi Iurie, mire și mireasă au refuzat precizeze cât au plătit pentru această ceremonie. Totuşi, tinerii consideră că unele taxe bisericeşti sunt exagerate.

Potrivit parohului bisericii “Sfântul Dumitru” din Capitală, Pavel Borşevschi, donaţiile credincioşilor sunt necesare, întrucât banii sunt folosiţi pentru întreţinerea lăcaşului sfânt, care se ridică până la 100 de mii de lei pe lună. “Preotul trebuie să se hrănească de la altar, asta tot e poruncă apostolicească. Noi din jertva credincioşilor facem centru social acum, de 9 milioane de lei. Vorbim de jertva pe care o fac cu plăcere credincioşii noştri. Nu le luam salariile, îi îndemnăm să facă bine”, a spus parohul.

De aceeaşi părere este şi călugărul Savatie Baştovoi. “Cei cărora le prisosește, aduc în comunitate, ca să le fie de folos celor cărora le lipsește. Este foarte simplu. Nu avem în comunitate bani prevăzuți pentru slujire. Slujirea era: “în dar ați luat, în dar să dați”, pentru că acesta este cuvântul Mântuitorului. Lăudăm și slujim acest mod de slujire neremunerată, dar banii au fost și sunt necesari în comunitate, așa cum sunt necesari oriunde în lume”, a zis preotul.

Mitropolia Moldovei le recomandă preoţilor să nu perceapă taxe pentru botez şi chiar încurajează eliminarea taxelor bisericeşti. “Rămâne la latitudinea consiliilor parohiale acest lucru şi nicidecum nu este interzis acest lucru de direcţia mitropolitană. Noi încurajăm acest lucru, atâta timp cât consiliile parohiale vor putea suporta cheltuielile care apar”, a afirmat secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș.

Enoriaşii susţin că în ţările europene mai multe lăcaşuri sfinte se descurcă doar din donaţii. Slujitorii bisericeşti consideră însă că societatea noastră nu este gata pentru o astfel de schimbare. Slujitorii bisericii percep, în medie, câte 500 de lei pentru un botez şi peste 1 000 de lei pentru cununie.

varianta video

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share