Politică

Presa americană: „Prin înlăturarea lui Plahotniuc, Moscova schimbă în Moldova un regim oligarhic cu altul, de această dată cu STEA ROȘIE”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu are interesul să lupte cu corupția în R. Moldova, prin acordarea sprijinului săi coaliției „ACUM” – PSRM, scrie analistul politic american Todd Wood, într-un editorial din Washington Times. Acesta afirmă că Putin, prin înlăturarea lui Plahotniuc, vrea să schimbe un regim oligarhic cu altul, dar de această dată „cu stea roșie”.

„Nu uitați că anume Moscova a pus la cale, cel mai probabil, cea mai mare fraudă bancară din istoria țării, când 20% din activele financiare ale Moldovei au ajuns, probabil, în Federația Rusă. Interesele rusești au supravegheat și „Laundromatul”, când peste 20 de miliarde de dolari au fost spălate prin băncile moldovenești, în calea lor spre jurisdicții offshore. Structurile de securitate din Rusia sunt foarte active în Moldova și s-au implicat în politica internă a țării, lucrând pentru a obține control asupra unui teritoriu important din punct de vedere strategic. Moscova mai păstrează 2500 de „pacificatori” pe teritoriul secesionist transnistrean, unde supraveghează un depozit masiv de muniții sovietice

N-am niciun dubiu că dl. Plahotniuc a exercitat o influență malefică în Moldova și că democrația nu a înflorit, cât el a deținut controlul puterii. Dar să spui că Rusia, unde câțiva oligarhi conduc țara sub privirile atente ale dl. Putin, este cumva interesată de combaterea corupției și reducerii unui astfel de control oligarhic în Moldova nu miroase bine deloc”.

Rusia vrea ceea ce a vrut dintotdeauna – controlul, a adăugat Todd Wood, citat de Ziarul Național.

„Moscova vrea nimic altceva decât dezghețarea conflictului transnistrean înghețat, ca enclava să fie absorbită de „Mama Rusia”. Deținerea unei coaliții guvernamentale proruse la Chișinău va contribui foarte mult la obținerea acestui obiectiv. E clar că Moscova vrea să scape de Plahotniuc, dar nu din motivele pe care le cred analiștii occidentali. Informațiile din presă despre aceasta sunt total greșite și par promovate de cineva cu agendă neclară.

Guvernele occidentale trebuie să privească cu ochii deschiși consecințele îndepărtării lui Plahotniuc de la putere și înlocuirea lui cu Dodon și „ACUM”. Moldova va merge, astfel, de la un control oligarhic la altul, care, de această dată, va purta steaua roșie a Rusiei”, concluzionează Todd Wood în materialul semnat pentru Washington Times.

loading...

Comments are closed.