Politic

Presa de la București: Guvernul Filip pune șah Președintelui Dodon

Pinterest LinkedIn Tumblr

Alianța de guvernare, prin vocea liderului PDM Vlad Plahotniuc, și-a anunțat intenția de a schimba Constituția, prin introducerea unei referințe prin care să se stipuleze clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană, scrie stiripesurse.ro.

Liderul PDM a precizat că această inițiativă pornește de la o decizie a Curții Constituționale din 9 septembrie 2014 prin care Înalta Curte a constatat că orientarea spre spațiul valoric democratic european este un element definitoriu al identității constituționale a Republicii Moldova.

„Am hotărât să inițiem modificarea Constituției prin introducerea unei referințe care spune clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. Facem acest lucru pentru că ne dorim ca toată lumea să înțeleagă clar că direcția pe care mergem este integrarea europeană, iar toate instituțiile statului să acționeze doar pe această direcție, indiferent de schimbările politice care au loc în viitor sau de interesele unor sau altor persoane”, a declarat Plahotniuc.

Mișcarea de ultimă oră a guvernării de la Chișinău este menită să îl țină în șah pe președintele Moldovei, Igor Dodon. Ambițiile sale de direcționare a țării spre Rusia lui Putin se pot vedea spulberate dacă Constituția va fi modificată în spiritul celor declarate de Plahotniuc.

Pe de altă parte, această mișcare va da un semnal important partenerilor vestici ai Moldovei și anume că Filip își asume reformele europene și se asigură că acestea nu vor fi deturnate de anumiți conducători, aflați vremelnic la putere.

loading...

Write A Comment