Presa de la București: R. Moldova din ce în ce mai aproape de Kremlin. Cât mai rezistă alianţa PSRM-Blocul ACUM în epoca post-Plahotniuc?

nastase dodon maia, acum psrm, parlament guvern moldova

Debarcarea lui Vlad Plahotniuc la începutul acestei veri a fost un succes de etapă al alianţei conjuncturale PSRM – Blocul ACUM care a consolidat poziţia preşedintelui pro-rus al R.Moldova, Igor Dodon. În momentul de faţă, Dodon şi socialiştii săi controlează aproape toate instituţiile cheie ale statului moldovean, astfel încât alianţa cu Blocul ACUM este numai „o pată de culoare” necesară în relaţia cu Occidentul, pentru deblocarea banilor conveniţi în epoca Plahotniuc, pentru reforme. Este numai o chestiune de timp şi opţiune geopolitică până când „oamenii Kremlinului” din statul moldovean vor debarca de la butoane Blocul ACUM, scrie presa de la București. 

În ecuaţia puterii de la Chişinău, Dodon şi socialiştii au obţinut prim-planul în timp ce binomul Sandu-Năstase s-a mulţumit cu puţin şi a intrat într-un joc politic dur unde Kremlinul controlează din umbră treburile statului moldovean. Alegerile locale din această toamnă şi posibilitatea deblocării unor sume de bani de la UE pentru reforme l-au determinat pe Dodon şi acoliţii săi să joace rolul „democraţilor care nu doresc să supere Occidentul”, chiar dacă sunt „oamenii Moscovei”.
 
Alianţa de guvernare cu Blocul ACUM este fragilă şi păguboasă pentru liderii PSRM-ului care militează pentru calibrarea R.Moldova pe axa Uniunii Euro-Asiatice, însă pentru moment despărţirea de tandemul Sandu-Năstase a rămas o chestiune de timp. 
Aşa zisa „dez-oligarhizare” este praf în ochii moldoveanului simplu întrucât Occidentul nu a fost convins să deblocheze banii mult aşteptaţi de „foşti camarazi ai oligarhului Vladimir Plahotniuc”. În acest sens, debarcarea „oligarhului cel bun” era o măsură necesară pentru igenizarea statului moldovean, dar parazitată de oamenii Kremlinului, într-un moment în care Estul şi Vestul înţeleseseră că Plahotniuc nu mai era un partener credibil, ci un satrap care „îşi trecuse statul moldovean pe persoană fizică”.
 
De asemenea, liderii coaliţiei PSRM-Blocul ACUM au căutat să dea semnalul unei deschideri a R.Moldova spre Occident, însă este doar o formă fără fond în contextul în care instituţiile forţă ale statului sunt sub controlul lui Dodon şi a PSRM.
 
Marea greşeală tactică a fost a lui Plahotniuc care şi-a negociat prost „debarcarea”, lăsând în aer un PDM care ar putea fi cooptat într-o alianţă, după alegerile locale din această toamnă, pentru izolarea putiniştilor socialişti. Nu ştiu ce garanţii secrete au liderii Blocului ACUM de la Dodon că nu vor fi aruncaţi peste bord, după ce au dat dovadă de o flexibilitate exagerată în relaţia cu putiniştii dodonieni.
 
România ar fi putut să fie un actor major în R.Moldova, dar de fiecare dată Bucureştiul s-a pierdut în forme fără fond şi a uitat să sprijine elita moldavă care a studiat şi studiază în fiecare an în şcolile româneşti, pentru a construi aceea fereastră de oportunitate geopolitică care ar putea veni oricând sub stindardul REUNIRII.
 
În contextul coaliţiei toxice de la Bucureşti PSD-ALDE via PDM, preşedintele Klaus Iohannis a fost precaut şi rece în chestiunea R.Moldova, iar intervenţia acestuia din zilele debarcării lui Plahotniuc este de apreciat. Oare viitoarea majoritate formată din PNL -USR PLUS are pregătită în mapă vreo strategie pentru R.Moldova?
 
Sper că da, deşi în spaţiul public observăm o serie de parlamentari de la Bucureşti care vor să paraziteze în continuarea spaţiul dintre Prut şi Nistru pentru voturi. Sper că românii de peste Prut se vor trezi în ceasul al doisprezecelea şi nu vor mai gira prin voturile lor partiduleţe, care la Bucreşti nu ar trece pragul electoral fără voturile acestora.
 Vicepremierul rus Dmitri Kozak revine la Chișinău, Anunțul a fost făcut de Igor Dodon, maia sandu dmitri kozak, rusia moldova, acum psrm alianta kozak, 
Întorcându-ne pe scena politică de la Chişinău situaţia rămâne la fel de încordată în contextul în care Dodon se află la Moscova, pentru a încerca să obţină nişte favoruri economice de la „fratele său Putin” şi de la Dmitri Kozak. Propaganda putinistă din R. Moldova va specula orice sprijin din partea Rusiei, pentru a-i cimenta cultul personalităţii „fostului breloc al lui Vladimir Plahotniuc”.
 
Indiferent de ce se va întâmpla la Moscova, bătălia finală între PSRM şi Blocul ACUM se va da cel mai probabil pe „reforma justiţiei”, iar în funcţie de acesta se va instaura pe deplin „dictatura dodoniană”, un fel de democraţie populară, după model stalinist.
 
Într-un stat gri de la periferia dintre EST şi VEST orice este posibil atât timp cât nu deranjează interesele geopolitice ale Rusiei, iar acest lucru pare a fi semnalat şi de vicepremierul Andrei Năstase, care se simte presat de PSRM în legătură cu un acord de coaliţie, însă negociat în termenii Moscovei. Şi aici se va vedea strategia politică a tandemului Năstase-Sandu când Dodon îi va şantaja şi va presa cu ajutorul instituţiilor de forţă, unde sunt instalaţi oamenii lor.
 
Oare pentru Năstase şi Sandu este suficient să-l plimbe pe preşedintele PNL Ludovic Orban prin Chişinău ca să obţină notorietatea mult visată pe eşichierul politic de la Chişinău? „Dacă se dorește, acest acord cred că ar trebui semnat la nivel instituțional – Parlament, Guvern și Președinție. Astfel în Guvern să fie elaborate proiecte de legi, în Parlament să fie votate și la nivelul Președinției să fie promulgate”, a declarat Andrei Năstase, potrivit TVR Moldova.
 
Un nou acord de coaliție este cerut de PSRM, care spune că principalele obiective ale înțelegerii temporare cu blocul ACUM, prin care cele două formațiuni au preluat puterea în luna iunie ar fi fost îndeplinite. Până atunci, bomboană pe coliva R.Moldova va fi numirea procurorului general care potrivit liderilor ACUM ar putea fi de oriunde din spaţiul comunitar. Oare cum se va poziţiona Dodon şi oamenii săi în această chestiune?
 
Răspunsul îl vom primi în această toamnă cel mai probabil după alegerile locale din 20 octombrie 2019. În schimb, în România va fi campanie electorală şi criză guvernamentală, iar jocul geopolitic de peste Prut va trece neobservat la Bucureşti.

sursa: Jurnaliștii.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share