Presa din Israel, după ce Ilan Șor și Marina Tauber au atacat în instanță sancțiunile internaționale: „De când UE este împotriva protestelor pașnice?”

Uniunea Europeană și-ar fi încălcat propriile principii, când, în premieră, a introdus sancțiuni împotriva reprezentanților opoziției, scrie publicația din Israel, The Jerusalem Post, sursă citată de alerta.md

În articol se vorbește despre sancțiunile impuse în raport cu Ilan Șor și deputatul Marina Tauber pentru „organizarea protestelor antiguvernamentale”. Publicația din Israel se întreabă „de când UE este împotriva protestelor pașnice?”. Potrivit sursei citate, avocații politicienilor din Moldova s-au adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului cu cererea de anulare a sancțiunilor.

Într-un articol, publicat marți, publicația scrie că omul de afaceri, născut în Israel și liderul Partidului politic Shor, declarat neconstituțional, Ilan Șor, precum și vicepreședintele acestuia Marina Tauber au depus cereri la Curtea de Justiție a UE pentru anularea sancțiunilor legate de presupusele proteste pro-Kremlin, citând un comunicat emis de avocații acestora.

Avocații lui Șor și Tauber, Carsten Zatschler și Thierry Bontinck, au afirmat că sancțiunile împotriva clienților lor sunt un abuz de putere al UE, iar acuzațiile împotriva politicienilor nu sunt altceva decât o tentativă de suprimare a opoziției, care face parte din tactica guvernării care ar fi pus tot instrumentariul de stat pentru a lupta cu adversarii politici.

Conform ordinului de sancțiuni, Shor și aliații săi ar fi folosit fonduri din legăturile cu Moscova pentru a plăti și a instrui oamenii pentru a provoca în mod artificial tulburări civile în țară în ultimii doi ani. Shor este, de asemenea, sancționat de SUA și Marea Britanie pentru presupusele sale activități pro-Kremlin.

„Un exemplu de utilizare a unor astfel de fonduri este organizarea de proteste și mitinguri violente, în primul rând în capitala Chișinău, cu ajutorul protestatarilor plătiți de partidul ŞHOR, în anii 2022 și 2023”, se arată în ordinul de sancțiuni. Prin conducerea și planificarea demonstrațiilor violente Ilan Shor este responsabil pentru acțiunile care subminează și amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova”.

Avocații au remarcat caracterul politic al sancțiunilor în faptul că patru din cele cinci persoane sancționate prin ordinul din 30 mai erau membri ai opoziției politice din Republica Moldova. Pe lângă Shor și Tauber, au fost incluși în lista sancțiunilor Gheorghe Cavcaliuc și Vladimir Plahotniuc. UE l-a acuzat pe Cavcaliuc că a înființat un grup paramilitar pentru a proteja demonstranții și a creat un „guvern din umbră” care să înlocuiască actualul regim. Plahotniuc a fost acuzat și de implicare în dosarul de fraudă bancară și subminarea procesului democratic din țară.

Total
0
Shares
Total
0
Share