Politică

Presa internațională: Președintele interimar, Pavel Filip, a dizolvat Parlamentul

Pinterest LinkedIn Tumblr

Evenimentele din Republica Moldova au atras atenția presei internaționale. Deși a expirat cu o zi termenul constituțional al Parlamentului, în Legislativ a fost votat un Guvern, în frunte cu Maia Sandu. Curtea Constituțională a declarat că această decizie este una absolut ilegală. Aceste întâmplări au atras atenția mai multor surse de informare, printre care și gigantul britanic, BBC.com.

„Criza politică din Republica Moldova s-a acutizat, iar președintele interimar, a anunțat alegeri parlamentare anticipate pentru data de 6 septembrie. Pavel Filip, desemnat în funcție de Curtea Constituțională, în locul lui Igor Dodon, totodată a și dizolvat Parlamentul. Situația a ieșit de sub control după alegerile din februarie, în urma cărora, partidele pro-europene și cele pro-ruse nu au reușit să găsească un numitor comun.” se spune în articolul celor de la BBC.com

În același material, se spune că această criză politică ar putea fi urmată de proteste masive pe străzi. Jurnaliștii britanici mai scriu că totul a început duminică, atunci când Curtea Constituțională l-a eliberat pe Igor Dodon din funcție, din cauza că acesta a refuzat să dizolve Parlamentul. „Curtea Constituțională l-a desemnat pe fostul prim-ministru, care are viziuni pro-europene, în calitate de președinte interimar.”

Este important, că jurnaliștii de la BBC au menționat de faptul că guvernul nou a fost votat cu o zi după ce s-a scurs termenul constituțional al actualului Legislativ. „Din acest motiv, Partidul Democrat din Moldova, condus de cel mai bogat om din țară, Vlad Plahotniuc, a înștiințat Curtea Constituțională, care a și aprobat sesizarea”. Dodon, deși a acționat înafara Constituției, a acuzat PDM-ul de uzurpare a puterii.

BBC.com scrie că neînțelegerile și protestele stradale nu sunt ceva nou pentru Republica Moldova, fiindcă deseori taberele se ciocnesc între ele. „Din motivul că în țară, cetățenii au viziuni geopolitice diferite, deseori se întâmplă crize politice. De obicei se sfârșesc cu alegeri anticipate, dar deseori aceste alegeri nu oferă rezultate care ar schimba starea lucrurilor.”

La fel, cu un material despre Republica Moldova a venit și internet portalul american, MSN.com, creat de corporația Microsoft.

Aceștia au scris că Igor Dodon a fost scos din funcție în urma unei decizii a Curții Constituționale, pentru că nu a dizolvat parlamentul după o criză politică de câteva luni. Dodon a susținut noul Guvern, care a fost votat de un Parlament, care la rândul său conform unei decizii a Curții constituționale, a depășit 90 de zile, termen limită, prescris în Constituție.

loading...

Comments are closed.