Social

Presa liberă și susținătorii acesteia la flashmob

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, 16 octombrie, începând cu ora 12:00, va avea loc un flash-mob în fața clădirii Global Business Center (GBC), despre care se cunoaște că aparține liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

Acțiunea vine după ce două jurnaliste ZdG, care filmau un reportaj pe o stradă din apropierea edificiului GBC, au fost somate de angajații serviciului de securitate al GBC să părăsească acea zonă și să-și caute un alt loc pentru filmări, motivând că edificiul ar fi o proprietate privată. Jurnalistele au fost amenințate că vor avea probleme dacă imaginile foto sau video vor fi făcute publice, scrie Ziarul de Gardă.

După publicarea declarației ZdG din 11 octombrie 2017, cu privire la amenințările adresate celor două reportere de către angajații serviciului de pază de la GBC (centrul de afaceri al președintelui PD, Vlad Plahotniuc), au urmat nenumărate apeluri din partea comunității cititorilor ZdG și a partenerilor.

Redacția ZdG a primit numeroase apeluri de la comunitatea de cititori și de la parteneri cu mesaje de susținere și solicitarea de a nu ceda în fața amenințărilor angajaților GBC. Redacția așteaptă reacția oficială a autorităților și invită toți susținătorii la un flash-mob care va avea loc luni pe Bulevardul Cantemir din Chișinău.

Totodată, societatea civilă a emis o declarație prin care cere „Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să investigheze acest caz și să ia măsurile de rigoare față de persoanele care au împiedicat jurnalistele ZdG să filmeze în spațiul din apropierea clădirii GBC. Solicităm MAI să aducă la cunoștința publicului măsurile luate față de cei care au provocat acest incident, precum și despre rezultatele acțiunilor întreprinse. Cerem autorităților legale ale R. Moldova să asigure respectarea drepturilor și securitatea reporterilor, inclusiv în preajma clădirilor care aparțin oamenilor politici sau de afaceri”.

 

loading...

Write A Comment