Externe

Presa oficială a Kremlinului îi acuză pe americani că au provocat revoltele din Franţa

Pinterest LinkedIn Tumblr

Trump ar fi plănuit protestele “vestelor galbene”, afirmă presa oficială din Rusia.

Mai multe media guvernamentale ruse compară de duminică manifestaţiile violente ale “vestelor galbene” din Franţa cu “revoluţiile colorate” care au zguduit în ultimii ani foste republici sovietice, spunând că văd aici mâna Statelor Unite care vor să îl pedepsească pe preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează AFP și Agerpres.

Slăbirea lui Macron şi, cu puţin noroc, demisia sa sunt în interesul lui Trump”, a scris marţi cotidianul oficial Rossiskaia Gazeta într-un lung articol despre violenţele care au afectat Parisul şi alte oraşe din Franţa.

“Este suficient să reamintim că şeful Republicii a V-a şi-a revendicat recent poziţia de lider al Uniunii Europene, a apărat ideea unei armate europene independentă de SUA şi a apărat activ acordul nuclear iranian”, a adăugat cotidianul guvernamental rus.

Acestea ar fi motive suficiente pentru ca publicaţia să vadă în mişcarea “vestelor galbene” o replică a “revoluţiilor colorate” care au dus la ieşirea Georgiei şi Ucrainei de pe orbita rusă şi care au fost susţinute, conform Moscovei, de SUA sau de statele occidentale.

Prezentator vedetă al postului de televiziune Rossiya-1, Dmitri Kisselev a declarat încă din emisiunea sa de duminică faptul că este imposibil ca “o creştere microscopică a preţului la benzină” să provoace “scene de jaf, mobilizarea unei armate de poliţişti, fum, focuri de armă, sânge, nori de gaze lacrimogene”.

“Pretextul este, evident, disproporţionat”, a continuat Kisselev, cunoscut ca fiind vocea Kremlinului, adăugând că situaţia “seamănă cu exportarea de către SUA a unei revoluţii colorate”. “Toate acestea deoarece preşedintele Macron a vorbit despre necesitatea unei armate europene”, a concluzionat el.

Marţi, Kremlinul a fost totuşi mai ponderat, spunând că “nu vede” o influenţă a SUA în mişcarea “vestelor galbene”. “Este o afacere exclusiv internă a Franţei. Pentru noi, este important ca aceste tulburări să nu facă morţi şi răniţi, în special printre cetăţeni ruşi”, a comentat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

loading...

Comments are closed.