Presa română: Chișinăul a bătut palma cu Tiraspolul pentru energie electrică, iar separatiștii au primit un bonus

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, a declarat vineri în cadrul unei conferințe de presă că autoritățile de la Chișinău vor cumpără în continuare pentru luna mai energie electrică de la centrala termo-electrică de la Cuciurgani din Transnistria deținută de compania rusească Inter RAO, scre G4Media.ro

Ea a precizat că autoritățile au mandatat compania de stat Energocom să caute alternative la energia electrică de la Cuciurgan pe piața liberă, dar din păcate oferte au fost aproape duble. „Participanții la licitație au oferit un tarif prea scump. Cea mai ieftină ofertă a fost de 96,5 de dolari per mWh. Asta ar fi însemnat o creștere semnificativă. A fost găsită o soluție temporară, Energocom va contracta direct cu Centrala de la Cuciurgan” ”, a explicat Gavriliță.

Astfel prețul convenit cu centrala din regiunea separatistă transnistreană a fost 59,5 de dolari americani pentru un megawatt-oră.

Este important de menționat că centrala Moldgres de la Cuciurgan primește de facto gaze rusești de la Gazprom în regim gratuit, deoarece nu plătește, iar datoria se acumulează într-una istorică ce a ajuns deja la circa opt miliarde de dolari. Regiunea separatistă transnistrenă nu mai plătește pentru gazul rusesc de circa 15 ani.

Gavriliță a mai afirmat că pe lângă contractul prelungit cu o lună cu centrala de la Cuciurgan, autoritățile de la Chișinău vor mai acorda și licență de mediu necesară funcționării uzinei metalurgice de la Rîbnița, principalul contributor la bugetul regiunii transnistrene și cel care ține în viața regiunea cu aproape jumătate din suma anuală.

Mai mult uzina asigură și influxul de valută al regiunii transnistrene care ține în viața rubla transnistreană prin vânzarea de produse metalurgice finite în special pe piețele europene. Concurența uzinei de la Rîbnița nu este una loială față de alte combinate sidergice similare din regiune, în special cele din România.

Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) a explicat pe larg într-o investigație recentă cum funcționează schema afacerii cu fier vechi din România exportat în Transnistria și apoi importurile de fier-beton adus de la uzina de la Rîbnița.

Uzina funcționează în special cu fierul vechi adus din România, după ce Ucraina a interzis importurile de fier din această țară în urmă cu mai mulți ani. România a devenit în ultimii ani unul dintre principalii parteneri comerciali ai regiunii separatiste transnistrene.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share