Presa română: Cristian Danileț va intra în echipa Ancăi Dragu la BNM

Recent pensionat din magistratură, Cristian Danileț va merge la Banca Națională a Republicii Moldova, alături de Anca Dragu, noul guvernator al instituției din țara vecină, au arătat, pentru Profit.ro, surse bancare.

Danileț deține de peste un an cetățenia moldovenească, în urma unui decret semnat de președintele Maia Sandu în noiembrie 2022. În perioada respectivă era exclus din magistratură în România, însă ulterior a câștigat procesele cu statul român, fiind reîncadrat și apoi pensionat la cerere.

Echipa de români de la Banca Națională a Republicii Moldova (BNM) se va mări și mai mult, după ce Anca Dragu, ex-ministru de Finanțe și ex-președinte al Senatului României, cu o carieră care a inclus și experiență acumulată la FMI și BNR, a fost numită guvernator al BNM, pentru un mandat de 7 ani. Dragu a fost ministru în Guvernul condus de Dacian Cioloș, care a recomandat-o, la rândul său, președintelui Moldovei, Maia Sandu, pentru această funcție. Surse bancare au declarat acum, pentru Profit.ro, că fostul judecător Cristian Danileț va face parte din noua echipă de conducere a băncii centrale din Moldova. Presa a speculat că Danileț va fi numit procuror general al Republicii Moldova, însă acestea nu s-au confirmat la finele anului trecut, când s-a încheiat etapa depunerii dosarelor. Cristian Danileț se va alătura, în schimb, echipei Ancăi Dragu de la banca centrală din Chișinău.

Dacă Dragu a primit recent cetățenia Republicii Moldova, Danileț o deține de mai bine de un an. Președintele Maia Sandu a semnat un decret în acest sens în noiembrie 2022, atât pentru Cristian Danileț, cât și pentru fostul șef al Oficiului Național de Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din România, Daniel-Marius Staicu, potrivit Monitorului Oficial al acestei țări. În perioada respectivă, judecătorul Cristian Danileț de la Tribunalul Cluj fusese exclus pentru a treia oară din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară, cu majoritate de voturi, pentru o presupusă exercitare a funcției cu gravă neglijență. Judecătorul a contestat în instanță deciziile de excludere și a câștigat procesele, fiind reîncadrat. Recent a anunțat, însă, că a cerut să fie pensionat, în condițiile în care legislația română permite acest lucru pentru magistrații care au peste 25 de ani în profesie.

Danileț își explica obținerea noii cetățenii, într-o declarație pentru G4Media, prin faptul că a lucrat împreună cu autoritățile de la Chișinău în ultimii zece ani în calitate de consultant al Consiliului Europei și al UE pentru Republica Moldova. De asemenea, din 2010 a participat la proiecte precum validarea strategiei de reformă a sistemului de justiție, modificări la legile justiției, analiza modului de funcționare a Inspecției Judiciare, în 2021 fiind implicat în ultimul proiect, în materie de răspundere disciplinară a magistraților, derulat de Consiliul Europei. ”Nu am nici un obiectiv politic în Republica Moldova”, declara atunci Danileț. Fostul judecător a fost una dintre figurile activismului reformist din justiția românească. La Chișinău își va continua însă cariera în aparatul băncii centrale, unde Anca Dragu a preluat funcția de guvernator devenită vacantă după ce Parlamentul moldovean l-a demis pe Octavian Armașu.

Danileț a dezmințit informația.

Total
1
Shares
Total
0
Share