Preşedintele american Joe Biden a criticat aspru Israelul după omorul a șapte lucrători umanitari

Preşedintele american Joe Biden a criticat aspru marţi Israelul după ce şapte colaboratori ai organizaţiei nonguvernamentale americane World Central Kitchen (WCK) au fost ucişi în Fâşia Gaza într-un atac al forţelor israeliene, scrie Agerpres.ro

“Acesta nu este un incident izolat”, a afirmat Biden într-un comunicat marţi seara.

“Acest conflict a fost unul dintre cele mai grave din istoria recentă în ceea ce priveşte numărul lucrătorilor umanitari ucişi”, a mai spus preşedintele american, adăugând că acesta este unul dintre principalele motive pentru care distribuirea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza este atât de dificilă.

“Israelul nu a făcut suficient pentru a proteja lucrătorii care încearcă să ofere ajutorul de care au nevoie disperată civilii”, a mai spus Biden. “Incidente precum cel de ieri (luni) pur şi simplu nu ar trebui să se întâmple”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

“De asemenea, Israelul nu a făcut suficient pentru a proteja civilii”, a continuat Biden. “Statele Unite au cerut în mod repetat Israelului să reducă riscul de coliziune între operaţiunile sale militare împotriva Hamas şi operaţiunile umanitare, pentru a evita victimele civile”, a mai spus el.

Şapte colaboratori ai ONG-ului american World Central Kitchen – trei britanici, un american-canadian, un polonez, un australian şi un palestinian, potrivit WCK, au fost ucişi luni seara în Fâşia Gaza în momentul în care convoiul lor a fost lovit într-un atac aerian lansat de forţele israeliene.

Cu sediul în Statele Unite, WCK, una din rarele ONG-uri care încă operează pe teritoriul palestinian devastat de aproape şase luni de război, a anunţat că îşi suspendă operaţiunile în regiune după atacul care a avut loc luni seara în Deir al-Balah.

De la începutul războiului, WCK a participat la operaţiuni umanitare furnizând mese pe teritoriul palestinian, unde majoritatea celor aproximativ 2,4 milioane de locuitori sunt ameninţaţi de foamete, potrivit ONU. Ea a ajutat la trimiterea unei prime nave cu ajutoare din Cipru printr-un coridor maritim spre Fâşia Gaza, la mijlocul lunii martie.

Biden a cerut o investigaţie rapidă şi publicarea rezultatelor acesteia. El a spus că a fost “revoltat şi are inima frântă” după uciderea voluntarilor.

“Ei ofereau hrană civililor flămânzi în mijlocul unui război. Erau curajoşi şi altruişti. Moartea lor este o tragedie”, a mai spus preşedintele american.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share