Externe

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko refuză invitația UE la un summit al Parteneriatului Estic

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a refuzat invitația Bruxelles-ului de a participa la un summit în cadrul programului Parteneriatul Estic al UE, la care a fost invitat pentru prima dată după ridicarea sancțiunilor împotriva țării sale, a anunțat Minskul, informează marți AFP.

La acest summit ce va reuni șefi de stat și de guvern ai țărilor din UE și celor șase țări ale Parteneriatului Estic (Ucraina, Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Republica Moldova), Republica Belarus va fi reprezentată de șeful diplomației sale, Vladimir Makei, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe belarus, într-un comunicat.

Este pentru prima dată când o invitație a fost adresată direct președintelui Lukașenko„, a declarat un responsabil european sub acoperirea anonimatului.

El nu a fost invitat la summiturile precedente, pentru că se afla pe lista de sancționați a UE. Aceste sancțiuni au fost ridicate”, a adăugat el.

Într-un comunicat, diplomația belarusă subliniază că această invitație „reflectă progresele din relațiile dintre Belarus și UE, după o lungă perioadă de dezacorduri„, fără a preciza de ce Aleksandr Lukașenko nu va da curs invitației.

UE a ridicat în 2016 cea mai mare parte dintre sancțiunile adoptate împotriva Belarus după eliberarea unor opozanți, acțiune primită ca un semn de deschidere din partea autorității președintelui Aleksandr Lukașenko, care conduce țara fără întrerupere din 1994.

loading...

Comments are closed.