Președintele Dodon riscă până la 7 ani de închisoare după vizita în Iran! A profanat stema de stat

Șeful statului, Igor Dodon, a vizitat recent Republică Islamică Iran, unde a participat la inaugurarea Președintelui Hassan Rouhani. Preşedintele Igor Dodon a profanat din nou stema și drapelul Republicii Moldova.

El a încărcat pe pagina sa de Facebook fotografii de la instaurarea noului preşedintele iranian, Dodon apare pe fundalul unui drapel moldovenesc, în care nu mai este prezent sceptru de pe stemă. În fotografii nu se vede explicit, dar e posibil să lipsească și crucea ca și în cazul vizitei din februarie.

Conform codului penal, art. 347 – Președedintele R. Moldova, Igor Dodon – riscă până la 7 ani de închisoare pentru deteriorarea Stemei Republicii Moldova.

Codul penal, Articolul 347. PROFANAREA SIMBOLURILOR NAŢIONAL-STATALE
(1) Profanarea simbolurilor naţional-statale (drapel, stemă, imn) ale Republicii Moldova sau ale altui stat se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 500 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani…
(2) Aceeaşi acţiune săvârşită:
a) repetat;
b) de două sau mai multe persoane
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 200 la 700 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani.
(3) Acţiunile prevăzute la alin.(1) sau (2), săvârşite de persoana cu funcţie de răspundere responsabilă pentru respectarea modului de utilizare a simbolurilor naţional-statale, se pedepsesc cu amendă în mărime de la 500 la 800 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 4 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.
1. Stema, Drapelul şi Imnul de stat ale RM sau ale altui stat sunt simbolurile statalităţii şi suveranităţii, de aceea atentarea la ele subminează autoritatea puterii de stat. Conform alin.5 CRM, Drapelul, Stema şi Imnul sunt simbolurile de stat ale RM şi sunt ocrotite de lege.
2. Prin profanare se înţeleg acţiunile exprimate în ruperea, deteriorarea sau distrugerea Stemei de stat sau a Drapelului de stat, aplicarea pe ele a inscripţiilor injurioase, a desenelor sau a altor acţiuni similare ori interpretarea vădit falsă a Imnului, batjocura faţă de el (a se vedea HP JSRM nr.6 din 24.06.1991 Cu privire la practica aplicării de către instanţele judecătoreşti a legislaţiei despre răspunderea pentru profanarea simbolurilor statale şi despre încălcarea intenţionată a ordinii de folosire a lor, publicată în cartea Culegere de hotărâri explicative, Chişinău, 2002, pag.351).

Amintim că înainte de a zbura spre capitala Islamică Iran, Dodon a fost la Sfântul Munte unde s-a rugat „creștinește”. Iranul este prima republică islamică din lume în care orice alt semn al unei alte religii este interzis.

Total
0
Shares
Total
0
Share